Klus geklaard. Wim Boer (links) neemt het bedankje in ontvangst van locatiemanager Gea Bakker. (Foto: Janneke Severs-Hilgeman)
Klus geklaard. Wim Boer (links) neemt het bedankje in ontvangst van locatiemanager Gea Bakker. (Foto: Janneke Severs-Hilgeman)

Bezoekruimte Lindewaard geschenk uit de hemel

Algemeen 302 keer gelezen

Hoe geef je ondanks die uitzichtloze coronapandemie een positieve draai aan de omstandigheden in zorg- en verpleegcentra. Door een spontaan dorpsinitiatief werden de bewoners van woon- en zorgcentrum De Lindewaard in voorzien van een lichtpuntje. Voor de bewoners en hun familie is de tijdelijke bezoekruimte een geschenk uit de hemel.

LINSCHOTEN - Al weken zijn de deuren van zorg- en verpleegcentra gesloten voor bezoek. Er mag geen visite in en geen bewoner uit. Het zijn voor de bewoners lange en vooral stille dagen in die zorghuizen. Zij voelen zich afgesloten van de buitenwereld. De ‘lange afstandgesprekken’ via telefoon of facetime zijn handige noodoplossingen, maar niet de relaxte visites waar iedereen met plezier naar uitkijkt.

Om het contact met familie en vrienden wat te veraangenamen bedacht een oud-WelThuis cliëntenraadslid een plan. “Niet bepaald een origineel idee, want in het coronanieuws zijn al eerder diverse soorten en maten aan corona-bezoekruimten getoond. Het moest een voorziening zijn waardoor bewoners en bezoek, gescheiden door plexiglas via een spreekluister-verbinding kunnen praten.” Locatiemanager Gea Bakker reageerde enthousiast. Voor een dergelijke tijdelijke ingreep was geen budget, maar daarmee had de bedenkster al rekening gehouden. Het plan werd gedeeld met een andere dorpsgenote en de bal ging rollen. Voor de ‘aanpassing’ in het zo goed als nieuwe zorgcentrum was vooral vakmanschap een vereiste. Het dorpse ‘ons kent ons’ leverde de naam van timmerman Wim Boer jr. op. Er was geen overredingskracht nodig om hem zover te krijgen. ‘’Natuurlijk wil ik helpen om het een beetje gezelliger te maken voor de mensen in de Lindewaard’’, reageerde de Linschoter. Om de bewoners van de Lindewaard snel van dienst te zijn, stroopte klusbedrijf Boer 2 meteen de mouwen op. Het benodigde materiaal had hij ‘nog staan’.

De multifunctionele ruimte in de Lindewaard is tijdelijk wel wat kleiner. Fundis-vastgoeddirecteur Henk van Randwijk sprak na inspectie zijn complimenten uit. “Er is goed over nagedacht.”

Er werd niet alleen blij, maar ook geëmotioneerd gereageerd op dit spontane initiatief. De inpandige bezoekruimte geeft geheel volgens RIVM- richtlijnen plaats aan maximaal twee personen. Om ‘fileleed’ en daardoor onveilige coronasituaties in De Lindewaard te voorkomen wordt bezoek alleen gecoördineerd toegelaten. Eerst een afspraak maken is daarom een vereiste. Natuurlijk wordt verwacht en erop toegezien dat voor entree de handen worden gewassen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Lopikse burgemeester De Graaf gaat weer op pad om Koninklijke onderscheidingen uit te reiken Nieuws 18 apr, 13:01
Afbeelding
Lopikse raad behandelt subsidie politieke partijen (nog) niet Nieuws 18 apr, 11:33
Afbeelding
Gemeente Lopik erkent onduidelijke communicatie over gekapte bomen bij Zeldenrust Nieuws 18 apr, 11:30
Gert Kruys per direct weg bij Montfoort SV'19 Sport 18 apr, 10:29
Afbeelding
Kabouters zijn meer dan welkom op basisschool De Trekvogel in IJsselstein Nieuws 18 apr, 09:00
Afbeelding
Gemeente vraagt inwoners mee te denken over herinrichting Benschop Nieuws 18 apr, 01:23
• De Nieuwegeinse band Dutchicana is één van de finalisten.
Vier bands strijden om titel Fulco's Battle of the Bands 2024 Nieuws 17 apr, 19:12
Afbeelding
Ook Cals College geraakt door cyberaanval leverancier van boeken Nieuws 17 apr, 13:37