Gerben Hagoort en Annemiek Streng van de Montfoortse IJsclub tijdens de egalisering van het stadspark. (Foto: Paul van den Dungen)
Gerben Hagoort en Annemiek Streng van de Montfoortse IJsclub tijdens de egalisering van het stadspark. (Foto: Paul van den Dungen)

IJsbaan in het Montfoortse stadspark?

Algemeen 360 keer gelezen

Fronsende wenkbrauwen bij het idee dat er de eerstkomende winter in het stadspark geschaatst kan gaan worden. Het lijkt op een verlate 1 aprilgrap, maar voorzitter Frans van Lint van de Montfoortse IJsclub vindt het de hoogste tijd dat de plannen worden uitgevoerd.

Montfoort - Toen in 1888 de Montfoortse IJsclub werd opgericht had niemand kunnen vermoeden dat ruim 130 jaar later de aarde zo was opgewarmd dat schaatsen op de Grote Gracht tot een unicum behoorde. De meeste inwoners van Montfoort kennen nog wel de winterse taferelen van een afgeladen Grote Gracht met schaatsers en lange rijen geparkeerde auto’s langs de provinciale weg. Drukke tijden voor de IJsclub met een groot aantal leden. Maar de tijden zijn veranderd. Bestuurslid Annemiek Streng en vrijwilliger Gerben Hagoord weten dat er al vanaf 2014 plannen zijn gemaakt die een alternatief voor de Grote Gracht moesten bieden. Een daarvan was het aanleggen van een ijsbaan in het stadspark. Annemiek Streng: “Nu ook Flevonice in Biddinghuizen, met de toen nog langste kunstijsbaan ter wereld, in februari definitief is gestopt, moesten we voor onze leden en de schaatsliefhebbers naar een oplossing zoeken. In goed overleg met de vaste gebruikers van het park, maar ook in overleg met de KNSB, werd er besloten om de grond in het park te egaliseren. Het circus dat hier vorig jaar zijn tenten had opgeslagen bleek na vertrek nogal wat sporen te hebben nagelaten. De gemeente is bezig om het onderhoud op het circus te verhalen. Wij als ijsclub betalen het egaliseren, dat inmiddels door de firma Jos Scholman uit Nieuwegein wordt uitgevoerd.”
Als deze werkzaamheden klaar zijn, dan wordt er gewoon gras ingezaaid en is het park voor iedereen weer te gebruiken. Het gaat in dit geval om een oppervlakte van 5000 m2. Gerben Hagoort vult aan dat het de bedoeling is dat in de winterperiode het terrein onder water wordt gezet, totdat de grond is verzadigd. Zeker in een langere periode van geringe vorst kan de ondergrond bevriezen waardoor het water niet meer weg kan. Op de daarna opgespoten bovenlaag kan dan geschaatst worden. Het is nu wachten op de winter van 2020/2021 die de mogelijkheid kan bieden om de Park IJsbaan te openen.
De Montfoortse IJsclub heeft momenteel nog zo’n 300 leden, maar verwacht dat wanneer dit plan aanslaat er weer nieuwe aanmeldingen volgen. Voorzitter Frans van Lint: “Wij konden hier niet in het wilde weg aan de slag gaan, want het is archeologische grond en daar gelden dan weer heel veel bepalingen voor. Maar wij wilden als vereniging toch onze nek uitsteken en na jaren van plannen maken met een mogelijke oplossing komen. Misschien idealistisch, maar zeer zeker uitvoerbaar. Wij zijn dan wel de oudste vereniging in Montfoort, maar dat betekent niet dat we geen nieuwe plannen kunnen maken.”


Meer informatie is te vinden op de website van de club. www.montfoortseijsclub.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Auto in brand op De Clinckhoeff in IJsselstein 112 24 apr, 14:21
Afbeelding
Trainer Mo Touh maakt overstap naar nieuwe club Sport 24 apr, 09:17
• Marian, Henk en David nemen alvast een kijkje waar het spektakel plaats zal gaan vinden.
Rotary Lopikerwaard organiseert eerste drakenbootrace in IJsselstein Nieuws 24 apr, 03:10
• Sanne, Rachma en Rachel in de buurtkamer van Montfoort in de bibliotheek.
Montfoortse Buurtkamer helpt tegen eenzaamheid Nieuws 23 apr, 16:31
Afbeelding
Koeien wat later dan anders de wei in Nieuws 23 apr, 16:12
Afbeelding
Storing bij slagbomen IJsselbrug in Montfoort verholpen UPDATE 23 apr, 12:05
Afbeelding
Raad Montfoort stemt in met veertig flexwoningen aan de Bleek Nieuws 23 apr, 10:14
Afbeelding
Auto's op de Weg der Verenigde Naties in IJsselstein kunnen uitzwenkende trailer niet ontwijken 112 22 apr, 20:37