De mannen van Terberg Totaal Installaties stonden weer eens garant voor een perfect uitgevoerde klus. (Foto: Ria Hooijen-Bos)
De mannen van Terberg Totaal Installaties stonden weer eens garant voor een perfect uitgevoerde klus. (Foto: Ria Hooijen-Bos)

Kijk 24/7 naar IJsselsteins ooievaarsgeluk

Algemeen 324 keer gelezen

De basis van het ooievaarsnest werd op 15 maart met hulp van de brandweer door deskundige Piet van Andel bevestigd op de schoorsteen van de Nicolaasbasiliek. Vanaf dat moment gingen de ontwikkelingen heel snel.

IJSSELSTEIN – De ooievaars namen het nest tien minuten later in gebruik, er werd geklepperd en verder gebouwd met takjes en gras. Het resultaat van de liefde is sinds vrijdag dag en nacht via de livestream zichtbaar: drie eieren tot nu toe. En dat kunnen er nog vijf worden. De ooievaars laten het nest nu niet meer alleen en broeden afwisselend, zodat de lange poten van tijd tot tijd gestrekt kunnen worden en er in de weilanden naar meer nestmateriaal en voedsel gezocht kan worden. Een spannende tijd is begonnen, want de eieren zullen na zo’n dertig dagen uitkomen. Dan kan iedereen zien hoe de jongen 55 tot 60 dagen op het nest zitten, voordat ze uitvliegen en daarna nog tot 20 dagen gevoerd worden door de ouders. Maar de kans bestaat dat het niet altijd leuke beelden zijn. “Een zwak jong kan door de ouders uit het nest worden gegooid of zelfs worden opgegeten”, waarschuwt Van Andel. Het is de natuur, maar niet de beelden waarop de IJsselsteinse ooievaarsliefhebbers zitten te wachten.

Hartverwarmend

Voor Ria Hooijen-Bos, initiatiefnemer van het nest op de kerk, kan het al niet meer stuk. “De saamhorigheid en de belangeloze medewerking van iedereen om het nest – na de vergeefse pogingen van de ooievaars in de afgelopen drie jaren – op de kerk te krijgen is hartverwarmend.” Ze doelt daarmee op de brandweer, Van Andel, ondernemer Marco Breur van Isis Jewels, koster Wil van Doorn en Terberg Totaal Installaties. “Terberg gaf de webcam en alle benodigde materialen – geïnstalleerd door vier werknemers – in bruikleen en Marco zorgt voor de livestreamuitzending op YouTube. Ik ben zo blij!” Net zo blij is ze met de steun van echtgenoot Harjan, die iedereen van koffie en cupcakes voorziet. “En ik ben blij met alle adviezen en alle positieve reacties.” Er wordt inmiddels al vaak gekeken op de Facebookpagina Ooievaars IJsselstein, waar prachtige foto’s staan, evenals een link naar de livestream Ooievaars IJsselstein en een mogelijkheid om financieel bij te dragen aan het ooievaarsproject. “We willen proberen volgend jaar ook een nest op een paal in het Kasteelpark te plaatsen. Daar is geld voor nodig, net als voor onverwachte kosten en eventuele schoonmaak van het kerkdak.
Volgens Terbergmedewerker Roy van Rooijen was de klus niet moeilijk: “De trap naar boven was de grootste inspanning. We gebruiken dit soort mobiele webcams om een timelapse te maken van onze projecten. De aanleg van verlichting ín de basiliek na de renovatie was een grotere uitdaging.” Met een vakkundig en nieuwsgierig oog bekijkt hij met collega’s de eerste beelden. “Ook de privacy van de omgeving is gewaarborgd.” En nu maar hopen dat alles op het nest voorspoedig verloopt.’’



Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Provincie Utrecht werkt als aandeelhouder mee aan oplossingen overvol elektriciteitsnet Nieuws 28 mrt, 13:06
Afbeelding
Werkgroep Dementievriendelijk IJsselstein zoekt trainers Nieuws 28 mrt, 07:09
Afbeelding
Jong en oud hebben veel plezier met het maken van paasstukjes Nieuws 27 mrt, 18:17
Afbeelding
Komst en vertrek spelers Montfoort SV'19 Nieuws 27 mrt, 16:41
• Carla Post wilde een speeltuin voor álle kinderen.
Tien jaar speeltuin Kloosterplantsoen Nieuws 27 mrt, 08:54
Afbeelding
RMN: gewijzigde dienstverlening rondom Pasen Nieuws 27 mrt, 08:38
Afbeelding
Keukenbrand aan Lanceerplaats in IJsselstein 112 26 mrt, 21:03
• Gijs (l) en Bram hopen veel geld op te halen voor KiKa.
Broers doen halve triathlon voor KiKa Nieuws 26 mrt, 07:10