Sporten mag weer, maar wel buiten. En alleen nog maar tot 18 jaar. Hoe ziet sporten eruit op anderhalve meter afstand? (Foto: Ingrid Buitenhuis)
Sporten mag weer, maar wel buiten. En alleen nog maar tot 18 jaar. Hoe ziet sporten eruit op anderhalve meter afstand? (Foto: Ingrid Buitenhuis) Foto: Ingrid Buitenhuis

De anderhalvemeter maatschappij blijft ongemakkelijk

Algemeen 89 keer gelezen

Langzaam lopen de cijfers van de coronabesmettingen gelukkig terug. De maatregelen kunnen iets worden versoepeld. De basisscholen en sportverenigingen mogen als eerste hun activiteiten weer gaan oppakken. Hoe ziet dat er straks uit? We spraken met een directeur van een basisschool, een sportinstructeur en een trouwambtenaar.

Oudewater – Hanneke van der Snoek is schoolleider van de Immanuelschool. “Afgelopen weken zijn erg intensief geweest en ik ben enorm trots op het team voor wat er allemaal is gedaan.” Ze is erg blij dat de scholen weer starten, ook al zijn er veel regels. “Volwassenen mogen het schoolgebouw niet in. Er zijn looproutes aangegeven met lint. Alle deuren blijven in principe openstaan zodat niemand een deurkruk hoeft beet te pakken.” Er wordt met halve klasjes gedraaid. De ene helft op maandag en donderdag naar school en de anderen op dinsdag en vrijdag. Woensdag zal na de hemelvaart gebruikt worden voor extra ondersteuning. De leerkracht blijft zoveel mogelijk achter het bureau, de kinderen moeten naar hem of haar toekomen. Op het speelplein is een strak rooster welke groep mag buitenspelen. Hanneke noemt de samenwerking tussen alle scholen en dagopvang in deze rare tijd uniek. Ze vertelt dat er straks ook veel aandacht zal zijn voor het verwerken van het ‘coronatrauma’.
Sportcentrum Richard Proost begint 29 april met sporten voor kinderen en jeugd. David Blankenburgh, sportinstructeur, vertelt dat ze alles buiten gaan doen. “Niemand mag het gebouw in. Ook de toiletten en kleedkamers kunnen niet gebruikt worden.” Er zijn strakke afspraken dat men thuis eerst naar het toilet gaat, lopend of met de fiets komt, of stop en drop, en kort van te voren pas aanwezig mag zijn.” Op de parkeerplaats zullen er judokracht lessen worden gegeven, want contact mag nu niet. Verder circuittraining, jeugdfitness op de apparaten die er al stonden of eventueel met goed weer erbij worden gezet. “Er zit steeds een kwartier tussen de lessen om alles schoon te maken.” Voor kinderen tot 12 is de 1,5 meter minder belangrijk maar boven de 12 jaar wel. Er is al veel belangstelling voor het sporten.
Ook trouwambtenaar Joke Kwakerrnaak kreeg te maken met de nieuwe regels. “Mensen konden kosteloos hun huwelijk verzetten, maar een aantal bruidsparen wilden graag toch trouwen nu.” Er mogen hooguit 30 mensen bij, inclusief de ambtenaar en de bode. “In de praktijk zijn het er vaak nog minder. Vaak is alleen de innercircle aanwezig.” Veelal wordt het huwelijk via livestream uitgezonden. “Er wordt op toegezien dat niemand verkouden is of dat er buiten teveel mensen staan. Ondanks de rare tijd moet het een mooie ceremonie worden. Daar leg ik de nadruk op.” Soms komen bruidsparen in gewone kleding en anderen in vol ornaat. Later dit jaar vieren ze het feest. “Maar elkaar niet de hand mogen schudden, een ongewone afstand bewaren en niet kunnen omhelzen blijft ongemakkelijk.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Lopikse burgemeester De Graaf gaat weer op pad om Koninklijke onderscheidingen uit te reiken Nieuws 18 apr, 13:01
Afbeelding
Lopikse raad behandelt subsidie politieke partijen (nog) niet Nieuws 18 apr, 11:33
Afbeelding
Gemeente Lopik erkent onduidelijke communicatie over gekapte bomen bij Zeldenrust Nieuws 18 apr, 11:30
Gert Kruys per direct weg bij Montfoort SV'19 Sport 18 apr, 10:29
Afbeelding
Kabouters zijn meer dan welkom op basisschool De Trekvogel in IJsselstein Nieuws 18 apr, 09:00
Afbeelding
Gemeente vraagt inwoners mee te denken over herinrichting Benschop Nieuws 18 apr, 01:23
• De Nieuwegeinse band Dutchicana is één van de finalisten.
Vier bands strijden om titel Fulco's Battle of the Bands 2024 Nieuws 17 apr, 19:12
Afbeelding
Ook Cals College geraakt door cyberaanval leverancier van boeken Nieuws 17 apr, 13:37