Corien Rietveld werkte met Anastasia van der Lugt het idee van de zwaaivlaggen voor IJsselstein 75 jaar Bevrijd uit. (Foto: Lysette Verwegen)
Corien Rietveld werkte met Anastasia van der Lugt het idee van de zwaaivlaggen voor IJsselstein 75 jaar Bevrijd uit. (Foto: Lysette Verwegen)

Zwaaien met de speciale bevrijdingsvlag

Algemeen 198 keer gelezen

De speciale zwaaivlaggen worden verspreid met de Zenderstreek van woensdag 29 april en zijn op te halen in de winkels en het stadhuis. De vlaggen worden ook verspreid onder de bewoners van de woonzorgcentra. De boodschap van de projectgroep op de vlag: ‘Zorg goed voor uzelf en uw naasten en zet de vlag als teken van saamhorigheid voor het raam. 

IJsselstein - Vrijheid heeft door de huidige omstandigheden een diepere betekenis gekregen. Nóg meer reden om - niet alleen - maar samen de vrijheid en het leven te vieren.’

Het had een maand lang feest moeten worden in de gemeenten van de Lopikerwaard ter gelegenheid van de bevrijding 75 jaar geleden. Veel activiteiten kunnen met de geldende overheidsmaatregelen geen doorgang vinden en zijn verschoven of afgelast. De zwaaivlag niet.

Het idee is van Corien Rietveld. Zij neemt vanuit het VrijheidsFestival IJsselstein (VHF) deel aan het project ‘IJsselstein 75 Jaar bevrijd’, waarin ook de IJsselsteinse Oranjevereniging, Veteranen Lopikerwaard, Stadsmarketing IJsselstein en de Ondernemersvereniging participeren. “Het was de bedoeling om de zwaaivlaggen als gadget te verspreiden onder de leerlingen van het basisonderwijs, gekoppeld aan de uitvoering van het jaarlijkse Vrijheidsfestival in het Fulcotheater. En via de ondernemers aan hun klanten. Op de vlag zou het feestprogramma worden afgedrukt.” De projectorganisatie, onder leiding van coördinator Anastasia van der Lugt, liet zich niet uit het veld slaan: “Nu hebben we op de vlag een speciale tekst geschreven, rond de samengestelde historische foto waarop de vertrekkende bezetters nog te zien zijn terwijl twee kinderen de Nederlandse driekleur zwaaien. Een samenwerking met de Historisch Kring, die daarmee hét moment van de IJsselsteinse bevrijding in beeld brengt. Dat raakt de actualiteit en de grote waarde van vrijheid.”
Geen vlaggetjes dus op de Overtoom waar historische voertuigen zouden passeren.Toch is er wel iets te zien op 5 mei. “Een film op YouTube die ook via de kerken en andere IJsselsteinse instellingen wordt uitgezonden”, vertelt Anastasia. “Gefilmd door Saskia van Dijk komen daarin prominente IJsselsteiners aan het woord – zoals burgemeester Van Domburg, vrouw Berthe, Fulco de Minstreel, veteraan Rick Torenstra, kerkleiders en anderen – omlijst door gedichten, muziek en mooie beelden van de stad. Zo willen we iedereen toch iets meegeven van het IJsselsteinse bevrijdingsfeest. Een beeld van wat had kunnen zijn. We proberen wel een aantal activiteiten te verplaatsen naar het najaar. Als dat mogelijk is.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Auto in brand op De Clinckhoeff in IJsselstein 112 gisteren
Afbeelding
Trainer Mo Touh maakt overstap naar nieuwe club Sport 24 apr, 09:17
• Marian, Henk en David nemen alvast een kijkje waar het spektakel plaats zal gaan vinden.
Rotary Lopikerwaard organiseert eerste drakenbootrace in IJsselstein Nieuws 24 apr, 03:10
• Sanne, Rachma en Rachel in de buurtkamer van Montfoort in de bibliotheek.
Montfoortse Buurtkamer helpt tegen eenzaamheid Nieuws 23 apr, 16:31
Afbeelding
Koeien wat later dan anders de wei in Nieuws 23 apr, 16:12
Afbeelding
Storing bij slagbomen IJsselbrug in Montfoort verholpen UPDATE 23 apr, 12:05
Afbeelding
Raad Montfoort stemt in met veertig flexwoningen aan de Bleek Nieuws 23 apr, 10:14
Afbeelding
Auto's op de Weg der Verenigde Naties in IJsselstein kunnen uitzwenkende trailer niet ontwijken 112 22 apr, 20:37