Afbeelding

Toen en nu

Algemeen 192 keer gelezen

Coronamaatregelen en de herdenking van 75 jaar vrijheid worden regelmatig met elkaar vergeleken. Vaak worden die vergelijkingen uit hun verband gerukt en misbruikt. Toch bevordert de coronacrisis gedrag dat aan de bezetting herinnert.

 Opoffering en egoïsme, daadkracht en aarzeling, moed en lafheid; allemaal waarneembaar. Zo werd een theedrinkende familie in eigen tuin door een overijverige boa getrakteerd op een draconische boete inclusief strafblad; verklikt door de buren, net als onderduikers in de oorlog. Iets soortgelijks overkwam een vierpersoonsgezinnetje dat in een park een gebakje zat te eten. Één persoon te veel, dus een samenscholing. Zestienhonderd euro armer; krankzinnig! Regels zijn er voor mensen en niet omgekeerd.

Verklikt door de buren: het lijkt wel oorlogstijd ‘40-’45

Een boa moet intelligent en empathisch optreden, zéker in de coronaregel- en boetechaos. Maar je ziet veel handhavers voor mogelijke agressie wegvluchten, intussen bikkelharde dienstklopperij richtend op makkelijke slachtoffers. Oké, boa’s hebben onvoldoende bevoegdheden en bewapening. Vorige week werd er nog een boa gemolesteerd door strandtuig. Maar toch: het is makkelijker een gezinnetje aan te pakken dan de decibelterreur van motorrecreanten. Daarover gesproken: onlangs kwam een meneer van de branchevereniging van motordealers in het nieuws, die maar al te graag de coronacrisis wilde aanwenden ten bate van motoren. De eisen voor het motorrijexamen moeten volgens meneer ingrijpend versoepeld worden, want meer motorrijden ontlast het openbaar vervoer, vermindert files en motoren worden steeds milieuvriendelijker. Ja hoor, hij zou eens wat anders beweren. Ik zou zeggen: ga zondag wandelen of fietsen op de Lekdijk. Dan hoor je de milieuvriendelijkheid al op kilometers afstand.

Rinus Verweij

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Thijme ontvangt de award van burgemeester De Graaf in bijzijn van kinderburgemeester Jessie Broekhuizen en jongerenwerker Yoeri Dudka
Enthousiaste Thijmen uit Benschop ontvangt Jongerenaward Nieuws 14 uur geleden
Afbeelding
Auto in brand op De Clinckhoeff in IJsselstein 112 24 apr, 14:21
Afbeelding
Trainer Mo Touh maakt overstap naar nieuwe club Sport 24 apr, 09:17
• Marian, Henk en David nemen alvast een kijkje waar het spektakel plaats zal gaan vinden.
Rotary Lopikerwaard organiseert eerste drakenbootrace in IJsselstein Nieuws 24 apr, 03:10
• Sanne, Rachma en Rachel in de buurtkamer van Montfoort in de bibliotheek.
Montfoortse Buurtkamer helpt tegen eenzaamheid Nieuws 23 apr, 16:31
Afbeelding
Koeien wat later dan anders de wei in Nieuws 23 apr, 16:12
Afbeelding
Storing bij slagbomen IJsselbrug in Montfoort verholpen UPDATE 23 apr, 12:05
Afbeelding
Raad Montfoort stemt in met veertig flexwoningen aan de Bleek Nieuws 23 apr, 10:14