De vernieuwing van een deel van de trambaan in IJsselstein, waarmee aannemer BAM in april al een begin heeft gemaakt.
De vernieuwing van een deel van de trambaan in IJsselstein, waarmee aannemer BAM in april al een begin heeft gemaakt. Foto: Provincie Utrecht

Minstens drie maanden geen tram in IJsselstein en Nieuwegein

Algemeen 138 keer gelezen

IJsselstein / Nieuwegein - Vanaf 30 mei werkt BAM Infra Rail B.V. in opdracht van de provincie aan de trambaan. Er rijden vanaf dat moment geen trams op dit deel van de lijn in IJsselstein en Nieuwegein, maar vervangende bussen. De werkzaamheden en de testen duren in elk geval twaalf weken waarbij rekening gehouden moet worden met een verlenging.

Alleen tussen de haltes P+R Westraven en Jaarbeursplein in Utrecht rijden tot 4 juli nog trams. Het traject vanaf halte P+R Westraven (Utrecht) naar Nieuwegein-Zuid en IJsselstein-Zuid is vanaf 30 mei buiten dienst. Er rijden vervangende bussen op de lijnen 160 tot en met 164. 

Vanaf 4 juli wordt ook gewerkt aan de tramlijn in Utrecht tussen de haltes Utrecht Jaarbeursplein en P+R Westraven. De werkzaamheden op dit traject duren in elk geval zeven weken, waarbij ook hier rekening gehouden moet worden met verlenging.

De trambaan gaat vanaf 30 mei op de schop om een grootschalige vernieuwing mogelijk te maken. Na dertig jaar gebruik is het merendeel van de tramlijn en van de trams aan vervanging toe. Daarom heeft de provincie Utrecht nieuwe trams besteld met meer zitplaatsen en comfort. Alle 23 haltes worden vanwege deze nieuwe trams aangepast. De perrons worden daarvoor verlaagd en verlengd. Ook vernieuwt de provincie het systeem voor de aansturing van seinen en wissels.

Om de vernieuwing van de regionale tramlijn mogelijk te maken, zal in Nieuwegein-Zuid en IJsselstein 15 kilometer spoor worden vervangen. Daarvoor wordt eerst een groot deel van de oude trambaan verwijderd, inclusief de bovenleiding, dwarsliggers en de ondergrond van de trambaan. Vervolgens wordt de nieuwe trambaan opgebouwd. Alle technische systemen, waaronder ook de nieuwe trams, ondergaan na de bouwperiode een uitgebreide reeks testen.

Extra tijd is waarschijnlijk nodig vanwege beperkingen aan de bouwwerkzaamheden en de levering van bouwmaterialen (uit het buitenland) als gevolg van het coronavirus. Vanwege het coronavirus heeft in Spanje de productie en leverantie van de nieuwe trams geruime tijd stilgelegen. Hierdoor moet de provincie ook meer tijd reserveren om genoeg nieuwe trams klaar te zetten voor gebruik.

De aannemer werkt zes dagen in de week, overdag en ’s avonds (07.00-23.00 uur) en indien nodig in de nachten en op zondag. Er vinden tijdens de werkzaamheden veel bouw transporten plaats in de directe omgeving van de trambaan. Deelnemers aan het verkeer en voetgangers moeten tijdens het werk rekening houden met tijdelijke afsluitingen van kruisingen van de trambaan. Met borden worden omleidingsroutes aangegeven. Op enkele locaties zijn bovendien parkeerplekken afgezet die nodig zijn voor de werkzaamheden.

Voor meer informatie over de dienstregeling met vervangende bussen: www.u-ov.info/tram

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Raad Montfoort stemt in met veertig flexwoningen aan de Bleek Nieuws 17 uur geleden
Afbeelding
Auto's op de Weg der Verenigde Naties in IJsselstein kunnen uitzwenkende trailer niet ontwijken 112 22 apr, 20:37
Afbeelding
Droomdag voor 9-jarige Theodoor uit IJsselstein Nieuws 22 apr, 16:50
• Er kon ook volop geknutseld, getekend, gekleurd en geschilderd worden.
IJsselveld-Oost viert zijn buurtfeest Nieuws 22 apr, 16:25
• De ondertekening van de overeenkomst.
Onderwijsbegeleiding voor álle kinderen met Fit4talent in Bibliotheek IJsselstein Nieuws 22 apr, 16:20
Afbeelding
Op & Top Vrouw bij Sisters Event in Dorpshuis Benschop Nieuws 22 apr, 14:18
• Twee van de winnaars. In totaal waren er 36 bekers te vergeven.
Prijzenregen tijdens clubkampioenschappen Apollo Sport 22 apr, 11:45
Afbeelding
IJsseloever Dames 1 nog niet uit gevarenzone Sport 22 apr, 09:09