De originele ijsselaak 'Den Onthaestingh'. van Reederij de IJsel wordt voortgetrokken door twee stoere Belgische trekpaarden,een authentieke  oer-Hollandse belevenis . (Foto: Alain Ulmer)
De originele ijsselaak 'Den Onthaestingh'. van Reederij de IJsel wordt voortgetrokken door twee stoere Belgische trekpaarden,een authentieke oer-Hollandse belevenis . (Foto: Alain Ulmer) (Foto: Alain Ulmer)

Onthaasten op een oude trekschuit

  •   keer gelezen

Oudewater - Al vanaf de Middeleeuwen was de trekschuit het belangrijkste vervoermiddel in de lage landen. Elke zaterdag vaart Reederij de IJsel de trekvaart tussen Oudewater en Hekendorp langs het jaagpad van de Hollandsche IJssel, dat nog geheel in tact is gebleven. 


Je waant je in de tijden van weleer, het tempo, de wind door je haren, het kabbelende water en de stappende paardenhoeven. Vanaf het dek van het schip heb je een wijds uitzicht over de uiterwaarden, landerijen en boomgaarden. De tocht gaat met de originele ijsselaak ‘Den Onthaestingh’. Zij wordt voortgetrokken door twee stoere Belgische trekpaarden, ofwel belzen.
Het meer uitgebreide netwerk van trekvaarten is vrijwel volledig in de 17de eeuw aangelegd. De vele jaagpaden langs kanalen en rivieren herinneren hier nog aan.
Het vertrek is om 11.00 uur vanaf de Noord IJsselkade in Oudewater om rond 12.30 uur af te meren in Hekendorp bij de Wilhelmina van Pruisenbrug. Terug naar Oudewater gaat het om 13.30 uur met aankomst rond 15.00 uur. Prijs: enkele vaart 20 euro, kinderen 3 tot en met 12 jaar 10 euro; retour 30 euro en kinderen 15 euro. De prijzen zijn inclusief koffie/thee en een stroopwafel.
Er wordt in deze tijd gevaren met maximaal zestien personen aan boord om de veilige onderlinge afstand te waarborgen.

www.reederijdeijsel.nl

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten