Beheerder Bonne van Ringelesteijn van de Hervormde Begraafplaats aan de Nieuwe Zandweg gaat met ‘pensioen’.
Beheerder Bonne van Ringelesteijn van de Hervormde Begraafplaats aan de Nieuwe Zandweg gaat met ‘pensioen’.

Bonne (85) houdt het voor gezien

Algemeen 138 keer gelezen

Van de redactie

klussen, de tuin, het vee, jagen en vissen zijn nu aan de beurt

bezinning met een bloemetje

“Ik ben hier zelden alleen. Er lopen hier altijd wel mensen binnen voor een moment van bezinning of met een bloemetje” Als oud-brandweercommandant en opgegroeid in de Dorpstraat is hij beslist een markant Linschoter. Daardoor komt hij hier ook bekende oud-dorpsgenoten tegen. Arnold Langenberg neemt na zijn vertrek de coördinatie over en het onderhoud wordt overgedragen aan een team ingewerkte medewerkers. “Ze gaan het zeker redden. Voor vragen weten ze me te vinden.”

Bonne van Ringelesteijn sr. verwacht niet dat hij zich in de toekomst zal vervelen. Klussen in de timmermanswerkplaats, de zorg voor het kleinvee, groententuin, de jacht en zijn grote jeugdhobby vissen staan met vette letters vermeld op het ‘Te doen’ lijstje.

Beheerder Bonne van Ringelesteijn van de Hervormde Begraafplaats aan de Nieuwe Zandweg gaat met ‘pensioen’. Lang was hij het aanspreekpunt, coördinator en manusje-van-alles. Het zal voor hem, zijn vrouw An, zijn ‘werkgever’ en de dorpsbevolking een hele omschakeling zijn.

linschoten - “Nu moet het er toch maar van komen. Op 25 juni hoop ik 85 te worden. Een mooi moment om er met ingang van 1 juli een punt achter te zetten” legt Van Ringelesteijn uit. Al ruim twee decennia lang fiets hij minimaal drie keer per week naar de begraafplaats want die wordt door hem onderhouden. “Als beheerder ben je daar verantwoordelijk voor. Ik ken deze plek in het dorp inmiddels wel een beetje en daardoor ook de aandachtspunten. Ik doe het graag. Het is geen moeite.”

Delven en ruimen

Behalve onderhoudswerkzaamheden van begraafplaats en het baarhuisje vallen ook de plaatsbepaling en een deel van de boekhouding onder zijn supervisie. Eveneens de coördinatie van te delven graven en het ruimen daarvan en de aanvragen van vergunningen voor te plaatsen herdenkingsmonumenten. Tijdens circa 120 begrafenissen was hij voorloper of te wel ‘gastheer’ op de begraafplaats. Door zijn functie werd Van Ringelesteijn betrokken tijdens verdrietige momenten, ook van bekende dorpsgenoten. “Dat laat me niet onberoerd maar je leert ermee om te gaan. Waar ik nooit in gehard werd zijn begrafenissen van kinderen”.

f

In principe worden de graven door nabestaanden onderhouden. De overige werkzaamheden vallen onder het beheer van de begraafplaats, zoals het kort houden van hagen en talud, onkruid wieden en de zorg dat het bij de vuilnisbakken geen rommeltje wordt. Net zoals zijn voorgangers werden ook door Van Ringelesteijn historisch waardevolle graven bewaakt. In 1998 volgde Bonne beheerder Piet Kruithof op. “Ik herinner me nog dat hij in een zwart pak met hoge hoed de rouw kwam aanzeggen. Toen ik beheerder werd was dat allang afgeschaft.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Lopikse burgemeester De Graaf gaat weer op pad om Koninklijke onderscheidingen uit te reiken Nieuws 18 apr, 13:01
Afbeelding
Lopikse raad behandelt subsidie politieke partijen (nog) niet Nieuws 18 apr, 11:33
Afbeelding
Gemeente Lopik erkent onduidelijke communicatie over gekapte bomen bij Zeldenrust Nieuws 18 apr, 11:30
Gert Kruys per direct weg bij Montfoort SV'19 Sport 18 apr, 10:29
Afbeelding
Kabouters zijn meer dan welkom op basisschool De Trekvogel in IJsselstein Nieuws 18 apr, 09:00
Afbeelding
Gemeente vraagt inwoners mee te denken over herinrichting Benschop Nieuws 18 apr, 01:23
• De Nieuwegeinse band Dutchicana is één van de finalisten.
Vier bands strijden om titel Fulco's Battle of the Bands 2024 Nieuws 17 apr, 19:12
Afbeelding
Ook Cals College geraakt door cyberaanval leverancier van boeken Nieuws 17 apr, 13:37