Hennie Voorhout van Bloemkunst en Decoratie ging voor de coronacrisis drie keer per week naar de bloemenveiling; nu is dat iedere dag. Foto: Paul van den Dungen
Hennie Voorhout van Bloemkunst en Decoratie ging voor de coronacrisis drie keer per week naar de bloemenveiling; nu is dat iedere dag. Foto: Paul van den Dungen Foto: Paul van den Dungen

Bloeiende handel in coronatijd

Algemeen 127 keer gelezen

Spraken we vorige week over de horeca die alle zeilen bij moest zetten, deze week klinken er hele andere geluiden uit de detailhandel in Montfoort.

Montfoort - Een bezoek aan Voorhout Bloemkunst en Decoratie laat een bijzonder opgewekte eigenaar zien. “Op het moment dat op die zondagavond de horeca moest sluiten had dat ineens ook effect op mijn handel. Huwelijken werden uitgesteld, recepties afgezegd, bedrijven die een abonnement hadden zegden dat op, de mensen gingen thuis werken. De eerste dagen viel alles stil. Zelfs op de veiling waren de prijzen van de bloemen zo vreselijk laag als ik nog niet eerder had meegemaakt. De bloemenhandel had daar goedkoop kunnen kopen, maar deed dat slechts mondjesmaat, want we konden onze handel ook niet kwijt.” Het kost in die eerste week wel wat hoofdbrekens en de bezorgdheid slaat toe want hoe zou dit allemaal gaan uitpakken. De eerste drie dagen werd er niets verkocht. Maar het weekend daarop brak de zon door. Hennie Voorhout: “De telefoon begint te rinkelen en houdt niet meer op. Mensen willen niet naar de winkel komen, maar toch bloemen hebben. Er wordt de hele dag door bezorgd. Zowel op de webwinkel als op Fleurop werd er heel veel verkocht. Bedrijven bestelden bloemen om hun thuiswerkend personeel een hart onder de riem te steken. En hoe vreemd het ook klinkt, het loopt nog steeds als een trein. Ging ik vroeger 3 keer per week naar de veiling, nu ga ik iedere dag. Het is verwonderlijk wat een onverwacht neveneffect deze coronacrisis op onze handel en omzet heeft, al wordt het wel iets rustiger en dat is ook wel fijn.”

Even verderop zitten Robert en Janneke van der Wijngaard met hun winkel in wit- en bruingoed. Ook hier een enthousiaste Robert die maar meteen met de deur in huis valt. “Het is hier sinds half maart een gekkenhuis en dat is nu al drie maanden zo. Dat heeft niet alleen betrekking op de verkoop, maar ook voor verschillende reparaties. Sinds vorig jaar zijn wij zelfstandig geworden. Wij repareren nog aan huis en dat is een service die de mensen erg waarderen. Dat zijn niet alleen klanten uit Montfoort maar ook uit de Meern, Vleuten, Harmelen, Oudewater en Benschop. Je merkt ook heel erg dat het zoeken en bestellen op internet wat aan het afnemen is. Ik merk ook dat de jongere generatie hier nu komt kopen in de wetenschap dat ze bij hun lokale ondernemer ook de bijbehorende service krijgen die bij internetbedrijven vaak ver te zoeken is. Ook wordt er momenteel veel meer uitgegeven aan nieuwe apparatuur. Televisies en met name de grotere beeldformaten, worden goed verkocht. Het vakantiegeld wordt dit jaar op een andere manier besteed, omdat veel gezinnen in Nederland blijven of zelfs helemaal niet op vakantie gaan. Janneke en ik hebben nog twee vaste krachten en een paar part-timers in dienst. Er is niemand ontslagen want er is meer dan genoeg werk. Wij zijn alle werkdagen van de week open en nog heel ouderwets op woensdagmiddag gesloten. Maar daar verbaast niemand zich meer over want dat is al jaren zo.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Gemeente Lopik erkent onduidelijke communicatie over gekapte bomen bij Zeldenrust Nieuws 22 uur geleden
Gert Kruys per direct weg bij Montfoort SV'19 Sport 23 uur geleden
Afbeelding
Kabouters zijn meer dan welkom op basisschool De Trekvogel in IJsselstein Nieuws gisteren
Afbeelding
Gemeente vraagt inwoners mee te denken over herinrichting Benschop Nieuws 18 apr, 01:23
• De Nieuwegeinse band Dutchicana is één van de finalisten.
Vier bands strijden om titel Fulco's Battle of the Bands 2024 Nieuws 17 apr, 19:12
Afbeelding
Ook Cals College geraakt door cyberaanval leverancier van boeken Nieuws 17 apr, 13:37
Afbeelding
Donaties maken AED op scoutingclubgebouw in IJsselstein mogelijk Nieuws 17 apr, 11:17
Afbeelding
PvdA IJsselstein wil een solidariteitsfonds voor basisscholen Nieuws 17 apr, 10:13