Afbeelding

Voorjaarsnota gemeente Oudewater: geen ruimte voor ambities

Algemeen 96 keer gelezen

OUDEWATER - Volgens de voorjaarsnota van de gemeente Oudewater laat de begroting geen ruimte meer om geformuleerde ambities op de reguliere wijze uit te voeren. Na het reserveren van geld voor onvermijdelijke ontwikkelingen is het geld op. Risico’s kunnen op dit moment niet volledig worden afgedekt door de beschikbare reserves. “Zorgelijk, maar we doen er alles aan dit op te lossen.” zegt Bas Lont, wethouder financiën in Oudewater. 

In Oudewater kunnen de risico’s die de gemeente loopt, op dit moment niet volledig worden afgedekt door de reserves. Daarom wordt er kritisch naar de uitgaven gekeken. “We moeten ons beperken tot uitgaven die strikt noodzakelijk zijn. Wensen en ambities kunnen slechts onder strenge voorwaarden worden uitgevoerd. Daarom zoeken we naar alternatieve en creatieve manieren om dat voor elkaar te krijgen. De raad en inwoners nodigen wij van harte uit hierin mee te denken. Als we de dingen doen die we moeten doen en grote tegenvallers blijven uit, dan komt de begroting uit rond de nul.

Onvermijdelijke kosten 

De vrije ruimte is noodzakelijk om de onvermijdelijke uitgaven op te vangen. Zo zijn er flinke tariefstijgingen van de aanbieders voor de maatschappelijke ondersteuning en jeugdzorg. Ook de aanbestedingen voor het verwerken van afval vielen tegen. En de inkomsten uit dividend (aandelen) dalen sterk. De coronacrisis maakt het er bovendien niet beter op.

Verhogen inkomsten gemeente nagenoeg onmogelijk
Verhogen van de gemeentelijke inkomsten zou de begroting gunstig beïnvloeden. Maar het college van BenW heeft vastgesteld dat de gemeentelijke belastingen al redelijk hoog zijn. Bas Lont verklaart: “Oudewater zit bijna op het hoogste niveau qua OZB heffing. En voor de afvalstoffenheffing dreigt een stijging van rond de 20%. Verder stijgen de rioolrechten de komende jaren nog. Deze zijn al meegenomen in de cijfers. Er blijft dus weinig over. De bijdragen van het Rijk via het Gemeentefonds zullen door een herverdeling de komende jaren eerder dalen dan stijgen.”

Bestaande bouwprojecten niet geraakt
De bestaande bouwprojecten worden door de krapte in begroting niet geraakt. “Daar heeft het college stevig op gestuurd. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld woningbouwprojecten als Westerwal, Schuylenburcht, Oranje Bolwerck en St. Janstraat gewoon doorgaan. Daar zijn we trots op.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Trainer Mo Touh maakt overstap naar nieuwe club Sport 24 apr, 09:17
• Marian, Henk en David nemen alvast een kijkje waar het spektakel plaats zal gaan vinden.
Rotary Lopikerwaard organiseert eerste drakenbootrace in IJsselstein Nieuws 24 apr, 03:10
• Sanne, Rachma en Rachel in de buurtkamer van Montfoort in de bibliotheek.
Montfoortse Buurtkamer helpt tegen eenzaamheid Nieuws 23 apr, 16:31
Afbeelding
Koeien wat later dan anders de wei in Nieuws 23 apr, 16:12
Afbeelding
Storing bij slagbomen IJsselbrug in Montfoort verholpen UPDATE 23 apr, 12:05
Afbeelding
Raad Montfoort stemt in met veertig flexwoningen aan de Bleek Nieuws 23 apr, 10:14
Afbeelding
Auto's op de Weg der Verenigde Naties in IJsselstein kunnen uitzwenkende trailer niet ontwijken 112 22 apr, 20:37
Afbeelding
Droomdag voor 9-jarige Theodoor uit IJsselstein Nieuws 22 apr, 16:50