Ramy Mano aan het werk in de winkel van Wise Telecom aan de Hoogstraat in Montfoort. (Foto: Paul van den Dungen)
Ramy Mano aan het werk in de winkel van Wise Telecom aan de Hoogstraat in Montfoort. (Foto: Paul van den Dungen) (Foto: Paul van den Dungen)

Slim aan het werk in Montfoort

  •   keer gelezen

In onze samenleving wonen en werken mensen afkomstig uit andere landen, van een andere cultuur en nationaliteit. Dat wekt op zich geen verbazing, want iedereen kent wel zo iemand in zijn omgeving. Zenderstreeknieuws ging in het verspreidingsgebied van de krant op zoek naar deze mensen. Vandaag het verhaal van Ramy Mano (28) uit Sri Lanka.


Montfoort - In de Hoogstraat zit Wise Telecom, een winkel in nieuwe en gereviseerde telefoontoestellen, maar ook voor reparaties van smartphones, pc’s en MAC computers. Wais Baseq is de eigenaar, maar die is met vakantie. Achter de toonbank zit Ramy Mano. Hij komt uit Sri Lanka en is al sinds 2009 in Nederland. De oorlog in zijn geboorteland scheidde hem noodgedwongen van zijn familie. Zijn ouders waren al eerder naar Nederland vertrokken, maar Ramy verbleef bij een tante die in een bezet gebied woonde waar hij niet zomaar uit kon vertrekken. Hij moest wachten tot de stad weer was vrijgegeven en dat duurde best lang. Eenmaal in Nederland komt hij in de bus naar Wijk bij Duurstede Wais Baseq tegen en zij raken aan de praat. Wais studeert aan de universiteit in Utrecht en is dan al 15 jaar in Nederland nadat hij de oorlog in Afghanistan is ontvlucht. Wais en Ramy zetten samen een telefoonwinkel op in De Bilt onder de naam Wise Telecom. Ook op de zwarte beurs in Beverwijk heeft Wais een winkeltje. De zaken gaan goed en er komen naast De Bilt ook vestigingen in Montfoort, Mijdrecht, Den Haag, Strijen en Scherpenzeel. De winkels hebben allemaal de naam Wise Telecom en een aantal worden geleid door familieleden van Wais Baseq. 

In de winkel in Montfoort is Wise zelf de bedrijfsvoerder. Alle winkels worden geleid door Afghanen. Ramy: “Afghanen hebben in Nederland voor een groot deel de telefoonreparatiezaken in handen. Het zijn veelal handige, maar ook zakelijke jongens. Tijdens de vakantie van Wais pas ik in Montfoort op zijn winkel. Dat is vertrouwd en ik doe het graag voor hem. Wel is het zo dat het de ene dag druk is en dan weer een paar dagen niet. Er zijn veel reparaties, vooral beschadigde beeldschermpjes, maar meestal kunnen wij die snel repareren. We doen hier niet alleen telefoons, maar ook pc’s, horlogebandjes, batterijen, telefoonhoesjes en vullen ook de cartridges voor printerinkt.” Het is niet leuk om je vaderland te moeten verlaten, maar omstandigheden zetten je daar soms toe aan. Ramy is blij in Nederland te wonen. 

Hij werkt niet vast voor Wise Telcom, maar springt bij als het druk is. Zelf heeft hij nog een bedrijf onder de naam Overtake Entertainment en maakt filmpjes via zijn YouTube kanaal die vaak over eten gaan. Er is een groep Nederlandse volgers die de Sri Lankaanse keuken adoreren en die het ook graag zelf willen bereiden. Daarnaast geeft Ramy hij op aanvraag cursussen aan senioren over het gebruik van de smartphone en doet kleine reparaties onder de naam Rapitservices.nl Maar vandaag vervangt hij zijn vriend Wais, in de winkel in Montfoort.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten