Vrijwilliger Nico Beekman en dominee Van Holten zijn wat blij dat de deuren van hun kerk weer open mogen. (Foto: Lysette Verwegen)
Vrijwilliger Nico Beekman en dominee Van Holten zijn wat blij dat de deuren van hun kerk weer open mogen. (Foto: Lysette Verwegen)

Eindelijk gaan de kerkdeuren weer open

Algemeen 703 keer gelezen

Een vreemde ervaring: preken voor de camera in een lege kerk

Lysette Verwegen

De Oude Nicolaaskerk aan het Kronenburgplantsoen is al zeven eeuwen een toevluchtsplek voor mensen in nood. Maar niet de afgelopen maanden: de kerk moest dicht door het coronavirus. Op 1 juli gaan de deuren weer open: voor diensten, concerten en bezinning.

IJSSELSTEIN – Dominee Jelle van Holten en vrijwilliger Nico Beekman zijn er wat blij mee. “Op 15 maart was de laatste normale dienst. Een week later gingen we direct online – alleen met geluid – en sinds 10 april met beeld en geluid”, vertelt Van Holten. Niets nieuws hem: “Ik heb er al twaalf jaar ervaring mee in eerdere gemeenten.” Dat was handig voor de IJsselsteinse Hervormde gemeente: “Toen we een nieuwe dominee zochten konden we op internet zijn preken zien en beluisteren”, lacht Beekman. Aan de wens van de kerkenraad om de kerkdiensten met beeld en geluid uit te zenden wordt nu voldaan: “Professioneel, met goed beeld en geluid, dat spreekt jong en oud ook meer aan.” De vaste luisteraars van de kerktelefoon worden nog persoonlijk bezocht. “Vaak zijn het mensen die niet mobiel of op leeftijd zijn. We willen kijken of zij de mogelijkheid hebben om via internet de diensten te bezoeken.” Ook voor jongeren is internet belangrijk. “Maar het liefst zien we iedereen persoonlijk. In de kerk, want van uitslapen op zondag en ‘naderhand kijken’ ligt afstel op de loer”, grapt Van Holten. Hij verheugt zich op de eerste viering, 5 juli, ook al is het maar voor honderd gemeenteleden en moet iedereen afstand bewaren in de kerk waar plaats is voor 450 mensen. “Het was de afgelopen tijd een rare gewaarwording om in de kerk te preken voor een ouderling, diaken, koster en organist. We hebben er vier leden van de liturgiecommissie en een fluitensemble aan toegevoegd voor de zang. Ik vroeg ze om in ieder geval een beetje in mijn zicht te staan”, lacht Holten bij de herinnering.

Aanpassingen
In juni mochten voor het eerst dertig mensen aanwezig zijn. “Dat was mooi om proef te draaien voor de verdere versoepeling die nu begint”, aldus Beekman. Dat vergt nog veel aanpassingen. “We hebben de gemeenteleden op alfabet in twee groepen verdeeld voor het kerkbezoek in verband met looproutes en het voorkomen van ‘file’ naar de vier uitgangen. Er zijn coaches aangesteld voor begeleiding van de kerkgangers en de avonddienst blijft voorlopig digitaal – net als de collecte – omdat de kerk na elke dienst schoongemaakt moet worden.” Binnen de hervormde gemeenschap heerst veel betrokkenheid. “Dat is gelukkig gebleven in de ‘online-periode’. Met de andere IJsselsteinse kerken hebben we in het samenwerkingsverband een Pinksterfilm gemaakt en wij hebben onze leden met een bloemetje bezocht, de jongeren met een kaart en chocolade. Ook was er een soepactie voor de ouderen. Maar niets vervangt het elkaar wekelijks zien in de kerk met koffiedrinken na afloop.” En voor wie de kerkdrempel te hoog is: “Kijk eerst eens online.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Raad Montfoort stemt in met veertig flexwoningen aan de Bleek Nieuws 14 uur geleden
Afbeelding
Auto's op de Weg der Verenigde Naties in IJsselstein kunnen uitzwenkende trailer niet ontwijken 112 22 apr, 20:37
Afbeelding
Droomdag voor 9-jarige Theodoor uit IJsselstein Nieuws 22 apr, 16:50
• Er kon ook volop geknutseld, getekend, gekleurd en geschilderd worden.
IJsselveld-Oost viert zijn buurtfeest Nieuws 22 apr, 16:25
• De ondertekening van de overeenkomst.
Onderwijsbegeleiding voor álle kinderen met Fit4talent in Bibliotheek IJsselstein Nieuws 22 apr, 16:20
Afbeelding
Op & Top Vrouw bij Sisters Event in Dorpshuis Benschop Nieuws 22 apr, 14:18
• Twee van de winnaars. In totaal waren er 36 bekers te vergeven.
Prijzenregen tijdens clubkampioenschappen Apollo Sport 22 apr, 11:45
Afbeelding
IJsseloever Dames 1 nog niet uit gevarenzone Sport 22 apr, 09:09