Shannon Hoeflaken heeft ook op de schuur en overkapping van haar huis een prachtig sedumdak liggen. (Foto: Harm van Barneveld - KNIJ)
Shannon Hoeflaken heeft ook op de schuur en overkapping van haar huis een prachtig sedumdak liggen. (Foto: Harm van Barneveld - KNIJ)

Sedumdak goed tegen hittestress in huis en stad

Algemeen 292 keer gelezen

Hittestress is een veelgehoorde term tijdens periodes met hoge of tropische temperaturen. Vooral gebieden met veel bebouwing en asfalt hebben ermee te maken. Een sedumdak aanleggen is een van de oplossingen.

IJSSELSTEIN – Hittestress is de mate van hinder tijdens een periode van (extreme) hitte. Het is een belangrijke veroorzaker van overlijdenspieken, afnemende arbeidsproductiviteit en zelfs een toename van agressie. Wat te doen, want niet iedereen heeft beschikking over airco in huis of op het werk. “Een sedumdak is een mooi begin”, vertelt Shannon Hoeflaken (29).

Versteende buurt
Sinds ze zich anderhalf jaar geleden als vrijwilliger aansloot bij KlimaatNeutraal IJsselstein heeft ze zich in sedumdaken verdiept. Zo grondig, dat ze inmiddels sinds enkele maanden bij een sedumkweker werkt. Ze woont in Zenderpark, waar een deel van de wijk de twijfelachtige eer heeft de meest versteende buurt van de provincie te zijn. “In een betegelde tuin wordt het zomaar zeven graden warmer en op een donker dak zelfs tientallen graden”, vertelt ze. “Leg je handen in de hitte maar eens op gras, dat voelt koel, en daarna op een muur waar de zon op heeft gestaan; die blijft zelfs na zonsondergang nog lang warm. Zo kan het in steden wel vier graden warmer zijn dan op het platteland.” En niet alleen door de zonkracht: “De opgewarmde gebouwen geven ook warmte terug aan de omgeving.”


Vetkruid
Sedum, ook wel vetkruid genoemd, is een geslacht uit de vetplantenfamilie die uit vier- tot vijfhonderd soorten bestaat met duizenden variëteiten. De vetplantjes houden van een droge ondergrond, vangen regenwater op, verlagen hittestress, zijn goed voor de biodiversiteit en trekken insecten aan. Daarnaast filteren de plantjes het fijnstof en reduceren ze CO2 uit de lucht. “En als superleuke bijkomstigheid: het ziet er prachtig uit. Sedum kleurt met de seizoenen mee; van roze en geel tot groen/bruin in het najaar.” De vaste plantjes zijn onderhoudsvriendelijk. “Maar niet onderhoudsvrij: ze moeten liefst twee keer per jaar bemest worden: gewoon speciale droge korrels strooien. Het zijn perfecte plantjes voor op een dak.”

Dat kan groener
Een sedumdak wordt opgebouwd uit speciale lagen, mede afhankelijk van het soort dak. “De beste maanden voor aanleg zijn het voorjaar en augustus/september”, vertelt Shannon. En voor wie geen dak heeft: “Sedum is ook leuk in de tuin; beter dan tegels. En geplant op onkruidwerend doek krijgt zelfs ingewaaid onkruidzaad weinig kans. Sedum moet wel minstens 2 tot 3 uur zon per dag krijgen.” Haar ideaal: “Een groen dak op de nieuw te bouwen school aan de Touwlaan. IJsselstein kan groener! Ook de daken van andere scholen, sporthallen, bedrijven en openbare gebouwen.” Onder het kopje ‘Groen’ op www.klimaatneutraalijsselstein.nl staat meer informatie over sedumdaken.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Komst en vertrek spelers Montfoort SV'19 Nieuws 27 mrt, 16:41
• Carla Post wilde een speeltuin voor álle kinderen.
Tien jaar speeltuin Kloosterplantsoen Nieuws 27 mrt, 08:54
Afbeelding
RMN: gewijzigde dienstverlening rondom Pasen Nieuws 27 mrt, 08:38
Afbeelding
Keukenbrand aan Lanceerplaats in IJsselstein 112 26 mrt, 21:03
• Gijs (l) en Bram hopen veel geld op te halen voor KiKa.
Broers doen halve triathlon voor KiKa Nieuws 26 mrt, 07:10
Afbeelding
Cheque voor 17e eeuws schilderijtje van vroegere burgemeester Montfoort Nieuws 25 mrt, 17:10
Afbeelding
Overval op woning in Lopik blijkt poging tot oplichting update 25 mrt, 16:46
• Overhandiging van de cheque door Wob Scholtens, voorzitter van BCM aan Marjon de Jong van 't Bakkershuis
Succesvolle bridgeactie voor Bakkershuis Montfoort Nieuws 25 mrt, 16:00