De aankomst van de testtram bij halte IJsselstein-Binnenstad, zondag 23 augustus 4.30 uur. Foto: Rick Huisinga
De aankomst van de testtram bij halte IJsselstein-Binnenstad, zondag 23 augustus 4.30 uur. Foto: Rick Huisinga Foto: Rick Huisinga

Nieuwe tram reed al even door IJsselstein

Algemeen 116 keer gelezen

IJsselstein - Twee witte koplampen kondigden in de vroege ochtend van zondag 23 augustus licht in de duisternis aan. Op het spoor verscheen de nieuwe tram die voor het eerst een testrit maakte over vernieuwd spoor naar het zuiden. Met als eindbestemming: halte IJsselstein-Zuid.

Liefhebbers kwamen ervoor hun bed uit en kregen iets bijzonders te zien. De baan was vrij gemaakt voor de eerste testrit met de nieuwe Spaanse CAF tram. En die rit ging als primeur naar IJsselstein. Nog nooit eerder was de nieuwe tram in die richting gereden en nu was het zover. Nadat het testteam en de verkeersregelaars de laatste instructies hadden gekregen, verliet CAF tram 6007 rond 23.00 uur de remise in Nieuwegein. Eerst ging de afslag naar het Jaarbeursplein in Utrecht. Hoewel de nieuwe trams vaker in Kanaleneiland nachtelijke testritten uitvoeren, waren ook hier alle haltes omgebouwd op het formaat van de nieuwe voertuigen. De tram was daarom ingepakt met piepschuim om te controleren of de aansluiting met de perrons en de masten van de bovenleiding goed past.

Check obstakels

Bij de halte Jaarbeursplein werd getest hoe de tram over het nieuwe wissel reed. Vervolgens ging de tocht naar IJsselstein. Vanaf Nieuwegein-Centrum klommen begeleiders van boord om ruim zeven kilometer mee te lopen, terwijl de tram stapvoets de rit hervatte naar IJsselstein. Los van wat losse stenen waren er geen noemenswaardige obstakels op de vernieuwde tramlijn. Onderweg verkenden ook motorrijders de route en bij elke kruising van de trambaan stonden de verkeersregelaars paraat voor de veiligheid. Om hinder voor de directe omgeving zo beperkt mogelijk te houden, waren de bellen van de overwegbeveiliging uitgezet. De tram bereikte na een rit van ruim zeven uur halte IJsselstein-Zuid. Ook daar werden testen uitgevoerd op het berijden van de nieuwe wissels.

Deze eerste testrit kreeg een vervolg de nacht daarop, toen de nieuwe CAF tram voor het eerst naar Nieuwegein-Zuid reed. De aandacht was tijdens deze eerste twee nachten vooral gericht op de aansluiting van het voertuig op de perrons. Tijdens de volgende reeks testritten kijken we met name omhoog en controleren we met camera’s op het dak de aansluiting op de bovenleiding, waar de trams stroom vanaf halen. De snelheid van de test tram wordt geleidelijk opgevoerd en bij de brug over de Hollandsche IJssel wordt nog een hellingproef uitgevoerd. De test tram rijdt de komende weken ’s nachts tussen 23.00 - 07.00 uur.

Vervolgstap

De eerste testrit is succesvol gereden. Daarmee is een belangrijke vervolgstap gezet voor de vernieuwde regionale tramlijn. Nadat alle technische systemen zijn gecontroleerd en de uitslag is dat de trams betrouwbaar en veilig rijden, mag de tram overdag testrijden. Hiervoor heeft de provincie Utrecht eerst goedkeuring nodig met een positief advies van de Inspectie voor Leefomgeving en Transport. Vanaf het moment dat dit sein op groen staat, zijn er geen verkeersregelaars meer nodig om de kruisingen van de tramlijn te beveiligen, worden meerdere trams tegelijk op de proef gesteld en is de aandacht erop gericht hoe de trams rijden op de klok van de dienstregeling. Dit is de laatste fase voordat de trams gaan rijden met reizigers aan boord.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Trainer Mo Touh maakt overstap naar nieuwe club Sport gisteren
• Marian, Henk en David nemen alvast een kijkje waar het spektakel plaats zal gaan vinden.
Rotary Lopikerwaard organiseert eerste drakenbootrace in IJsselstein Nieuws 24 apr, 03:10
• Sanne, Rachma en Rachel in de buurtkamer van Montfoort in de bibliotheek.
Montfoortse Buurtkamer helpt tegen eenzaamheid Nieuws 23 apr, 16:31
Afbeelding
Koeien wat later dan anders de wei in Nieuws 23 apr, 16:12
Afbeelding
Storing bij slagbomen IJsselbrug in Montfoort verholpen UPDATE 23 apr, 12:05
Afbeelding
Raad Montfoort stemt in met veertig flexwoningen aan de Bleek Nieuws 23 apr, 10:14
Afbeelding
Auto's op de Weg der Verenigde Naties in IJsselstein kunnen uitzwenkende trailer niet ontwijken 112 22 apr, 20:37
Afbeelding
Droomdag voor 9-jarige Theodoor uit IJsselstein Nieuws 22 apr, 16:50