René Peters is als beheerder van het Knopenbad verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. (Foto: Paul van den Dungen)
René Peters is als beheerder van het Knopenbad verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. (Foto: Paul van den Dungen) (Foto: Paul van den Dungen)

Knopenbad in coronatijd houdt stand

  •   keer gelezen

Het Montfoortse Knopenbad heeft ook te maken met het coronavirus en ondervindt eveneens de nadelige effecten van de daarbij opgelegde overheidsmaatregelen.


Montfoort - Als Nederland op 15 maart de eerste gevolgen van het virus ondervindt, de horeca op slot gaat en tal van bedrijven hun werknemers thuis laten werken zijn ze in het Knopenbad nog volop bezig met de voorbereidingen voor het nieuwe seizoen. Het Knopenbad is eigendom van de gemeente Montfoort, maar de Stichting Zwembad Montfoort voert het beheer over het reilen en zeilen van het bad. Beheerder René Peters: ‘’Natuurlijk merkten wij meteen de gevolgen van alle maatregelen. Van de 1100 abonnementen die wij al in de voorverkoop hadden verkocht werden er ruim 400 afgezegd. Behalve het gemis van zo’n 700 abonnementen gingen ook de lessen voor het A-diploma niet door. Officieel zou het zwemseizoen op 28 april worden geopend, maar het duurde nog tot 4 juni voordat de deuren open konden. In die vier weken liepen onze kosten natuurlijk wel door. Behalve wat extra onderhoud hielden wij het gebruik van de chemicaliën laag, evenals de stookkosten en het gebruik van de motoren in de machinekamer. Alles stond op een laag pitje.”
Inmiddels heeft het bad weer 1100 pasjeshouders, maar ook dat aantal is minder dan vorig jaar. Ook De Slok, het winkeltje in het zwembad, bleef gesloten en zo kwamen er geen extra inkomsten binnen uit de verkoop van snoep, frisdrank en ijsjes.
Het zwembad heeft twee vaste krachten en maakt daarnaast gebruik van dertien part-timers waaronder een aantal seizoenarbeiders. René Peters: “Natuurlijk heeft de Stichting Zwembad Montfoort wel wat vlees op de botten en ontvangen wij nog een subsidie van de gemeente, maar het gemis aan inkomsten is wel voelbaar. Toen wij op 4 juni weer open gingen hoorde je een zucht van verlichting onder het personeel. Er kwam weer leven in de brouwerij. Kinderen tot 12 jaar konden zich vrij bewegen. We begonnen met het banen zwemmen voor maximaal 60 personen. De banen waren ingedeeld in verschillende categorieën van snelle zwemmers tot de met elkaar kletsende zwemmers. In het water ging alles goed en was er ook geen sprake van de 1,5 meter regel. Zo gauw de mensen op de kant kwamen was die regel weer wel van kracht. In de eerste week hadden we veel gedoe om alles goed te regelen. Met name de oudere mensen bleven weg. Dat verandert inmiddels een beetje. Sinds vorige week kan er van 06.30 tot 11.30 uur baantjes worden gezwommen. Tussen de middag is het bad gesloten om van 12.45 tot 15.15 weer geopend voor het baantjes zwemmen. Vanaf die tijd is het bad tot 17.00 uur geopend voor de jeugd. Na die tijd zijn er zwemlessen zonder publiek en vanaf 18.45 uur is er weer baantjes zwemmen. En daarmee proberen wij iedereen zoveel mogelijk tevreden te houden.”


Voor de meest actuele informatie kijk op www.knopenbad.nl

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten