V.l.n.r. wethouder Bas Lont van Oudewater, initiatiefnemer Adri de Heer en wethouder Piet Sleeking van Dordrecht. In het midden: Willem van Oranje met Oudewaterse das. (Foto: gemeente Oudewater)
V.l.n.r. wethouder Bas Lont van Oudewater, initiatiefnemer Adri de Heer en wethouder Piet Sleeking van Dordrecht. In het midden: Willem van Oranje met Oudewaterse das. (Foto: gemeente Oudewater) (Foto: )

Oudewater komt op voor zijn recht: in Dordrecht

  •   keer gelezen

De belofte van Dordrecht om de naam van de gemeente Oudewater bij te schrijven op de sokkel van het standbeeld van Willem van Oranje aldaar, is nog niet nagekomen. Met een ludieke actie ging wethouder Bas Lont ‘verhaal halen’.


Oudewater / Dordrecht - Wethouder Lont sierde het beeld met een das in de kleuren van Oudewater om Dordrechts burgemeester Kolff nog eens aan diens belofte te herinneren. “Belofte maakt schuld”, zegt Bas Lont: “Oudewater was aanwezig bij de Eerste Vrije Statenvergadering in 1572. En moet dus op de sokkel. Dat vond ook burgemeester Kolff. Hij beloofde het op kosten van Dordrecht te corrigeren.’’

Het beeld is oktober vorig jaar onthuld door prinses Beatrix. Toenmalig burgemeester Pieter Verhoeve van Oudewater was geschokt toen de naam van zijn stad als enige ontbrak. Het argument dat Oudewater geen stemrecht had in die eerste Vrije Statenvergadering en daarom is weggelaten, was volgens Verhoeve, nu burgemeester van Gouda, geen argument. Dat vindt ook het huidige gemeentebestuur van Oudewater. In 1572 had de helft van de twaalf deelnemende steden aan die bijeenkomst geen stemrecht. En die staan er wel op. ‘’Dus Oudewater moet er gewoon bij.’’

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten