Afbeelding

Gereserveerd

Algemeen 142 keer gelezen

Ik beschreef hier al eens mijn afkeer van bordjes met ‘Gereserveerd’; een naar woord, synoniem voor afwerend, gesloten en het tegendeel van spontaan, open en onbevangen. De samenleving wordt tegenwoordig steeds meer ‘gereserveerd’.

 Spontaan naar de bioscoop? Nee hoor, binnenkort niet meer. Neem maar een abonnement op Apple TV+. Zomaar een museum binnenlopen kan ook niet meer. Steevast vraagt bij de ingang iemand met een badge en een strenge blik: ‘Heeft u gereserveerd?’ Als je niet online je territorium hebt geclaimd kun je het vergeten.

We zuchten onder nieuwe en herlevende taboes

Ons gezellige Museum IJsselstein is een gunstige uitzondering. Daar kom je ook zónder reservering nog wel eens binnen. Ik word zo langzamerhand kriegel van de aanraking- en nabijheidangst, hekjes, plakbandjes, pijltjes, plexiglas schermen, instructiebordjes en ontsmettingsflaconnetjes waar je overal over struikelt. En wat erger is: de gereserveerdheid reikt verder dan corona. Onze samenleving heeft veel verloren van de onbevangenheid die eind jaren ’60 afrekende met de naoorlogse bekrompenheid. In 1971 toonde een iconische verkiezingsposter van de PSP - inmiddels opgegaan in GroenLinks – een naakte vrouw. Dat is nu ondenkbaar vanwege de Nieuwe Preutsheid die mede is afgedwongen door geloofsijver. We zuchten onder herlevende én nieuwe taboes. Ons oudste kinderfeest was al verpest, de negerzoenen zijn verbannen en nu moeten ook de traditionele gapers van de gevels, worden moorkoppen omgedoopt, standbeelden verwijderd en als klap op de vuurpijl: de Gouden Koets verdwijnt wellicht in de mottenballen vanwege een omstreden decoratie. Zo diep zuchten onze tradities dus al onder het activistenjuk. Ik ben benieuwd hoe lang ik mijn reactionaire columns nog mag schrijven…

Rinus Verweij

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Koeien wat later dan anders de wei in Nieuws 19 uur geleden
Afbeelding
Storing bij slagbomen IJsselbrug in Montfoort verholpen UPDATE 23 uur geleden
Afbeelding
Raad Montfoort stemt in met veertig flexwoningen aan de Bleek Nieuws gisteren
Afbeelding
Auto's op de Weg der Verenigde Naties in IJsselstein kunnen uitzwenkende trailer niet ontwijken 112 22 apr, 20:37
Afbeelding
Droomdag voor 9-jarige Theodoor uit IJsselstein Nieuws 22 apr, 16:50
• Er kon ook volop geknutseld, getekend, gekleurd en geschilderd worden.
IJsselveld-Oost viert zijn buurtfeest Nieuws 22 apr, 16:25
• De ondertekening van de overeenkomst.
Onderwijsbegeleiding voor álle kinderen met Fit4talent in Bibliotheek IJsselstein Nieuws 22 apr, 16:20
Afbeelding
Op & Top Vrouw bij Sisters Event in Dorpshuis Benschop Nieuws 22 apr, 14:18