'Made in Montfoort' presenteert de bouwplannen van het Montfoortse bedrijfsleven voor zorg, wonen en onderwijs aan wethouders en gemeenteraad. (Foto: Paul van den Dungen)
'Made in Montfoort' presenteert de bouwplannen van het Montfoortse bedrijfsleven voor zorg, wonen en onderwijs aan wethouders en gemeenteraad. (Foto: Paul van den Dungen) (Foto: Paul van den Dungen)

Totaalplan voor wonen, onderwijs en zorg in Montfoort

  •   keer gelezen

Al jaren wordt er gepraat en plannen gemaakt over de woon- en leefomgeving in Montfoort, maar van enige voortvarendheid is geen sprake. De Montfoortse ondernemers Jan Snel en Van den Pol Elektrotechniek komen nu zelf met een totaalplan voor Wonen, Zorg en Onderwijs.


Montfoort - Op initiatief van Rob Jonkers hebben de ondernemers sinds begin dit jaar een aantal plannen ontwikkeld. Donderdagavond werden deze plannen in Zalencentrum St. Joseph gepresenteerd aan de wethouders Ivo ten Hagen en Yolan Koster en aan de leden van de gemeenteraad. Het is bijzonder en speciaal dat de ondernemers van Montfoort de stad en haar inwoners op deze manier een warm hart toedragen om goede en betaalbare hoog- en laagbouw te realiseren.

Betaalbare woningbouw

Circa 140 woningen op diverse plekken in de kern van Montfoort aan de G. van Damstraat, Parklaan, Willeskopperpoort en Hofdijk (betaalbare woningen, appartementen en tiny houses). Er is een nijpend tekort aan betaalbare woningen voor jongeren. Niet alleen zij moeten lang wachten op een woning maar ook de werknemers van Montfoortse bedrijven die dicht bij hun werk willen wonen. Het plan van “Made in Montfoort” biedt de mogelijkheid het woningtekort in Montfoort terug te dringen en de doorstroming te bevorderen.

Intramurale Zorg

Het eerste plan is een nieuw complex op de Hofdijk om 17 plekken te creëren voor intramurale zorg in combinatie met 29 tiny houses voor jongeren. Aanleiding was de sluiting begin dit jaar van de Bloesemhof en de Vlinderhof wat leidde tot een massaal protest en het oprichten van de belangengroepering Behoud Ouderenzorg Montfoort. De B.O.M. is daarom ook betrokken bij de plannen. Het plan biedt de mogelijkheid intramurale zorg terug te brengen in Montfoort. Een zorgaanbieder is al bereid gevonden het complex onder haar hoede te nemen.

Onderwijs en sporthal

Het scholencomplex G. van Damstraat is technisch verouderd en de bouw van een nieuwe school, waarvoor de gemeente al in 2017 geld beschikbaar stelde, komt maar moeizaam van de grond. Het plan biedt kansen om een nieuwe school te bouwen in combinatie met de sporthal. Ófwel een schoolgebouw om de sporthal heen, óf de sporthal volledig integreren in een nieuw schoolgebouw. De huidige locatie aan de G. van Damstraat komt dan vrij voor 66 woningen.

Stichting Obliek

Aan de Parklaan - locatie oude Hoflandschool - wil Made in Montfoort twee gebouwen met 24 appartementen realiseren. Voor o.a. de Stichting Obliek worden daar woningen gerealiseerd om jongeren aangepast te kunnen laten wonen.

Willeskopperpoort

Ondernemer Veltman Invest BV is gevraagd aan te sluiten bij het initiatief “Made in Montfoort” en zijn plannen te presenteren. Het gaat hierbij om 12 hoogwaardige appartementen en horeca met sloepverhuur direct aan het water ter hoogte van de locatie Willeskopperpoort. Het plan met stadspoort biedt gelegenheid de entree van Montfoort sterk te verbeteren en het geheel sluit mooi aan op het naastgelegen appartementencomplex De Zwaan.

Verschillend

Tijdens de vragenronde bleek hoe verschillend ondernemers en politiek denken en handelen. Ondernemers kijken vooruit en creëren kansen en denken niet in risico’s. De politiek kijkt vaak achterom naar wat er verkeerd is gegaan, bedenkt, wikt en weegt. De ondernemers riepen de politiek op om samen op te trekken om zo de voortgang te bevorderen, in kansen te denken en tijdrovende procedures te voorkomen. Het waren met name de raadsleden Leo Hammendorp, Kees Breedveld en Henk van Bezuijen die vragen op de plannenmakers afvuurden. Wethouder Ivo ten Hagen zei aan het slot: “Laten we gewoon van start gaan. Kom morgen maar langs dan kunnen we met een aantal projecten aan de de gang. Een aantal plannen zullen we misschien moeten aanpassen. Ook de provincie is momenteel goed benaderbaar en coöperatief. Laten we hand in hand verder gaan en dit gaan oppakken.”


Op 31 augustus wordt er in het St. Joseph een informatieavond gehouden waarin de inwoners en belangenorganisaties kennis kunnen nemen van de plannen.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten