De uiterwaard bij Salmsteke, waar veel gaat gebeuren. Linksonder de polsstokaccommodatie. (Foto: Stichtse Rijnlanden)
De uiterwaard bij Salmsteke, waar veel gaat gebeuren. Linksonder de polsstokaccommodatie. (Foto: Stichtse Rijnlanden)

Plannen rond Salmsteke wandelend toegelicht

Algemeen 541 keer gelezen

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden organiseert, samen met de gebiedspartners, op woensdag 19 augustus en zaterdag 22 augustus wandelingen door het gebied Salmsteke. Ze zijn bedoeld om het Voorlopig Ontwerp voor de dijkversterking en de herinrichting van de uiterwaard te presenteren aan bewoners en andere belanghebbenden.

Lopik / Jaarsveld - Het waterschap werkt samen met de gemeente Lopik, Rijkswaterstaat, de provincie Utrecht, recreatieschap De Stichtse Groenlanden en Staatsbosbeheer om te komen tot één ontwerp voor zowel de dijkversterking als de herinrichting van de uiterwaard bij Salmsteke. In juni 2019 zijn hiervoor alternatieven vastgesteld, die nu zijn uitgewerkt tot een Voorlopig Ontwerp. Daarbij is geluisterd naar de omgeving, waaronder hondenuitlaters en werd er een werkgroep ‘pleisterplaats’ gevormd. Daarnaast zijn extra onderzoeken uitgevoerd om de dijk nog gerichter te versterken.
Tijdens een - coronaproof - wandeling van een uur laat het waterschap, samen met de partners, graag de plannen zien. Tijdens een aantal stops wordt met kaarten en informatiepanelen uitleg gegeven over wat waar is voorzien. Door deze bijeenkomst in het gebied zelf te organiseren krijgt de omgeving direct inzicht in wat het ontwerp concreet betekent.
Bij de stops wordt wordt onder meer stilgestaan bij de manier waarop de dijk versterkt wordt, de recreatiemogelijkheden, het wandelen in de uiterwaard -met en zonder hond- en de te ontwikkelen natuurgeul in aansluiting op de Lek en de afscheiding tussen deze geul en de aan te leggen zwemplas.
De dijkversterking maakt deel uit van het project Sterke Lekdijk. Van Amerongen tot Schoonhoven wordt de dijk versterkt om West- en Midden-Nederland te beschermen tegen overstroming. Tegelijkertijd wordt gewerkt aan de herinrichting van de uiterwaard onder de noemer Salmsteke Ontkiemt, een samenwerking tussen waterschap, gemeente Lopik, provincie, recreatieschap De Stichtse Groenlanden en Staatsbosbeheer.

Inschrijven

Op zowel woensdag 19 augustus als zaterdag 22 augustus zijn er drie wandelingen, op de woensdag om 15.00, 16.00 en 17.00 uur; op de zaterdag om 14.00, 15.00 en 16.00 uur. Per wandeling is plaats voor dertig deelnemers en bij de stops op de route wordt de 1,5 meter afstand gewaarborgd. Het waterschap ziet u graag bij één van de wandelingen, uiteraard alleen als u geen klachten heeft. Inschrijven kan via de website van het waterschap: www.hdsr.nl/sterkelekdijk/salmsteke.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Droomdag voor 9-jarige Theodoor uit IJsselstein Nieuws 23 uur geleden
• Er kon ook volop geknutseld, getekend, gekleurd en geschilderd worden.
IJsselveld-Oost viert zijn buurtfeest Nieuws 23 uur geleden
• De ondertekening van de overeenkomst.
Onderwijsbegeleiding voor álle kinderen met Fit4talent in Bibliotheek IJsselstein Nieuws 23 uur geleden
Afbeelding
Op & Top Vrouw bij Sisters Event in Dorpshuis Benschop Nieuws gisteren
• Twee van de winnaars. In totaal waren er 36 bekers te vergeven.
Prijzenregen tijdens clubkampioenschappen Apollo Sport 22 apr, 11:45
Afbeelding
IJsseloever Dames 1 nog niet uit gevarenzone Sport 22 apr, 09:09
Afbeelding
Montfoort SV'19 pakt broodnodige punten, IJFC verrast sterk PVCV en ander voetbal Sport 22 apr, 08:50
• Wethouder Jonkers monteert laatste routebordje.
Nieuwe fietsroute voor Montfoorts verkeersexamen Nieuws 21 apr, 09:00