Aan polsstoklegende Aart de With de eer om de nieuwe schansen te openen. (Foto: Amanda van der Geer)
Aan polsstoklegende Aart de With de eer om de nieuwe schansen te openen. (Foto: Amanda van der Geer) (Foto: Amanda van der Geer)

Meteen al topniveau op nieuwe springschansen

  •   keer gelezen

Afgelopen zaterdag vond de eerste polsstokverspring wedstrijd plaats op de nieuwe schansen van Polsbroekerdam. De schansen zijn gebouwd met de nieuwste technieken en de meest optimale verhoudingen. Speciale bamboeplanken op de schans waren de belangrijkste innovatie en dit alles zou moeten leiden tot recordsprongen. Dit lijkt gelukt te zijn, want de wedstrijd van zaterdag was van het absolute topniveau.


Polsbroekerdam - De opening van de nieuwe schansen werd verricht door polsstoklegende Aart de With. Met 16 Nederlandse titels en 25 Hollandse titels heeft de Benschopper de vereniging en de polsstoksport op de kaart gezet. Daarnaast zat hij meer dan 30 jaar in het bestuur van de vereniging. Bij de vereniging werd hij direct benoemd tot Erelid van de vereniging.

Ver

Na de opening was het tijd voor de springers en al meteen was het duidelijk dat er verre sprongen mogelijk waren. Rian Baas (Utrecht) sprong de wedstrijd los in de senioren-categorie. Met 20.55 meter zette hij de concurrentie op scherp en Wouter van Midden (Vlist) wist hier als eerste op te reageren. In zijn tweede sprong kwam de Vlistenaar bovenin de polsstok en landde uiteindelijk op 20.68 meter. Wilco van Amerongen (Benschop) sprong zich ook in de finale met een keurige afstand van 20.46 meter. Helaas blesseerde de klassementsleider zich bij zijn sprong en moest helaas verstek laten gaan in de finale. In deze finale liet Jaco de Groot (Kamerik) zien nog niet afgeschreven te zijn. In zijn laatste sprong kreeg hij alle tijd om te klimmen en landde hij uiteindelijk op 20.97 meter, waarmee hij de concurrentie aftroefde.
Ook bij de dames was het een erg spannende strijd. Hier eiste Julia van Eijk (Haastrecht) opnieuw zien dit jaar goed in vorm te zijn. Al in haar eerste sprong zette zij een nieuw persoonlijk record neer van 14.77 meter. Thuisspringster Fabienne Overbeek (Benschop) kwam in haar tweede sprong vlakbij, maar 14.48 meter bleek uiteindelijk slechts genoeg voor een derde plek. De winst ging namelijk naar Kimberley Slootjes-Engelhard (Haastrecht). Met 15.10 meter pakte zij direct de leiding in het De Samenwerking-klassement.

Junior Reinier Overbeek (Benschop) heeft bijgedragen aan de bouw van de schans en was verantwoordelijk voor de eerste sprongen op de schans. Dat hij er goed mee overweg kon, bleek tijdens de wedstrijd. Met 19.07 meter kwam hij een stuk verder dan Chris Anker (Vlist), die ook zeer verdienstelijk sprong (18.31 meter). Lucas van Eijk (Haastrecht) maakte het podium compleet met 17.94 meter.

Supersprong

In de jongens-categorie blijft het elke week spannend wie er met de titel vandoor zal gaan. Hidde van Dam (Montfoort) maakte een supersprong en kwam tot een nieuw persoonlijk record van 17.88 meter. Klassementsleider Harmen Timmerarends (Montfoort) had moeite met de techniek van de insprong tijdens de wedstrijd, maar hij liet wel zien dat zijn basis erg hoog ligt. Met 17.94 meter pakte hij de winst. Mark van der Horst ( Schoonhoven) viel onfortuinlijk uit de stok en belandde uiteindelijk op 17.26 meter.

De Haastrechtse Laura Maaijen zette in Polsbroekerdam een dijk van een wedstrijd neer. Ze sprong drie keer over de 13-meter met 13.98 meter als beste afstand. Thalina van der Wind (Snelrewaard) kwam met 13.72 meter als enige in de buurt. Suzanne Mulder (Vlist) werd derde met 13.14 meter.

Aankomende zaterdag wordt er om 18.30 uur in Zegveld gesprongen om de Verburg Kaas Bokaal.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten