Sedumdak goed tegen hittestress in huis en stad

Algemeen 34 keer gelezen

Hittestress is een veelgehoorde term tijdens periodes met hoge of tropische temperaturen. Vooral gebieden met veel bebouwing en asfalt hebben ermee te maken. Een sedumdak aanleggen is een van de oplossingen.

IJSSELSTEIN – Hittestress is de mate van hinder tijdens een periode van (extreme) hitte. Het is een belangrijke veroorzaker van overlijdenspieken, afnemende arbeidsproductiviteit en zelfs een toename van agressie. Wat te doen, want niet iedereen heeft beschikking over airco in huis of op het werk. “Een sedumdak is een mooi begin”, vertelt Shannon Hoeflaken (29).

Versteende buurt
Sinds ze zich anderhalf jaar geleden als vrijwilliger aansloot bij KlimaatNeutraal IJsselstein heeft ze zich in sedumdaken verdiept. Zo grondig, dat ze inmiddels sinds enkele maanden bij een sedumkweker werkt. Ze woont in Zenderpark, waar een deel van de wijk de twijfelachtige eer heeft de meest versteende buurt van de provincie te zijn. “In een betegelde tuin wordt het zomaar zeven graden warmer en op een donker dak zelfs tientallen graden”, vertelt ze. “Leg je handen in de hitte maar eens op gras, dat voelt koel, en daarna op een muur waar de zon op heeft gestaan; die blijft zelfs na zonsondergang nog lang warm. Zo kan het in steden wel vier graden warmer zijn dan op het platteland.” En niet alleen door de zonkracht: “De opgewarmde gebouwen geven ook warmte terug aan de omgeving.”


Vetkruid
Sedum, ook wel vetkruid genoemd, is een geslacht uit de vetplantenfamilie die uit vier- tot vijfhonderd soorten bestaat met duizenden variëteiten. De vetplantjes houden van een droge ondergrond, vangen regenwater op, verlagen hittestress, zijn goed voor de biodiversiteit en trekken insecten aan. Daarnaast filteren de plantjes het fijnstof en reduceren ze CO2 uit de lucht. “En als superleuke bijkomstigheid: het ziet er prachtig uit. Sedum kleurt met de seizoenen mee; van roze en geel tot groen/bruin in het najaar.” De vaste plantjes zijn onderhoudsvriendelijk. “Maar niet onderhoudsvrij: ze moeten liefst twee keer per jaar bemest worden: gewoon speciale droge korrels strooien. Het zijn perfecte plantjes voor op een dak.”

Dat kan groener
Een sedumdak wordt opgebouwd uit speciale lagen, mede afhankelijk van het soort dak. “De beste maanden voor aanleg zijn het voorjaar en augustus/september”, vertelt Shannon. En voor wie geen dak heeft: “Sedum is ook leuk in de tuin; beter dan tegels. En geplant op onkruidwerend doek krijgt zelfs ingewaaid onkruidzaad weinig kans. Sedum moet wel minstens 2 tot 3 uur zon per dag krijgen.” Haar ideaal: “Een groen dak op de nieuw te bouwen school aan de Touwlaan. IJsselstein kan groener! Ook de daken van andere scholen, sporthallen, bedrijven en openbare gebouwen.” Onder het kopje ‘Groen’ op www.klimaatneutraalijsselstein.nl staat meer informatie over sedumdaken.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Trainer Mo Touh maakt overstap naar nieuwe club Sport 24 apr, 09:17
• Marian, Henk en David nemen alvast een kijkje waar het spektakel plaats zal gaan vinden.
Rotary Lopikerwaard organiseert eerste drakenbootrace in IJsselstein Nieuws 24 apr, 03:10
• Sanne, Rachma en Rachel in de buurtkamer van Montfoort in de bibliotheek.
Montfoortse Buurtkamer helpt tegen eenzaamheid Nieuws 23 apr, 16:31
Afbeelding
Koeien wat later dan anders de wei in Nieuws 23 apr, 16:12
Afbeelding
Storing bij slagbomen IJsselbrug in Montfoort verholpen UPDATE 23 apr, 12:05
Afbeelding
Raad Montfoort stemt in met veertig flexwoningen aan de Bleek Nieuws 23 apr, 10:14
Afbeelding
Auto's op de Weg der Verenigde Naties in IJsselstein kunnen uitzwenkende trailer niet ontwijken 112 22 apr, 20:37
Afbeelding
Droomdag voor 9-jarige Theodoor uit IJsselstein Nieuws 22 apr, 16:50