<p>De nieuw ingerichte speelplekken, zoals hier aan de Prinses Beatrixlaan, zullen heel wat spelende kinderen trekken. (Foto: Gemeente IJsselstein)</p>

De nieuw ingerichte speelplekken, zoals hier aan de Prinses Beatrixlaan, zullen heel wat spelende kinderen trekken. (Foto: Gemeente IJsselstein)

(Foto: )

De eerste vernieuwde speelplekken

  •   keer gelezen

Het is inmiddels in alle wijken zichtbaar: er wordt gewerkt aan de vernieuwing van de speelplekken. Binnenkort kunnen de kinderen zich er naar hartenlust uitleven; want de speelplekken bieden met groen, natuurlijke materialen en hedendaagse speeltoestellen veel uitdaging.


IJSSELSTEIN – Het heeft menig inwoner te lang geduurd, maar de klus was dan ook omvangrijk en gecompliceerd. Wethouder Bekker kreeg in 2019 te maken met een speelbeleid en -toestellen daterend uit 1999, terwijl de levensduur en veiligheid van speelmateriaal gemiddeld 15 jaar is en de eerste toestellen moesten worden verwijderd. Ook had het vorige college in 2017 besloten om vervanging van de toestellen te stoppen in afwachting van nieuw beleid en waren al jaren geen bedragen in de begroting opgenomen voor structureel onderhoud en vervanging. Tel daarbij op dat onderdelen van oude toestellen na 20 jaar niet meer te krijgen zijn, de veiligheid in het geding is en certificering onmogelijk was. Dat de ontbinding van de samenwerking met Montfoort alle aandacht opeiste en een bestaand bureau niet beviel, maakte de uitdagende en ingewikkelde puzzel compleet.
Gedegen aanpak
Toch zetten wethouder Bekker en zijn ambtenaren in 2019 de schouders eronder: “De eerste en belangrijkste speelplekken per wijk zijn vernieuwd en in de loop van volgend jaar is het project - met ook kleinere speelplekken - klaar.” Vanaf het begin werd ingezet op communicatie met de inwoners. Er werden bewonersavonden georganiseerd, enquêtes gehouden en social media gebruikt voor een zo groot mogelijk bereik. “Niet alleen is de bevolkingssamenstelling in 20 jaar veranderd, ook het aantal speelplekken - 170 in plaats van 80 in vergelijkbare gemeenten - is omvangrijk. We wilden weten aan wat en waar er behoefte bestond.” Er werd een nieuw bureau in de arm genomen: Bureau Speelplan. “De naam zegt het al; ze weten waar het over gaat: spelen.”

Uitdagend spelen
Al snel bleek dat veel toestellen ook qua speelplezier niet meer voldeden. De wipkip heeft plaatsgemaakt voor klimmen, glijden, schommelen, fantasie en uitdagend speelmateriaal. “Spelen in het groen, met duurzame materialen en andere speeltoestellen.” En: “Er bleek behoefte aan enkele grote centrale speelplekken, liever dan overal kleine speelplekken.” Een mooie bijkomstigheid: “Dat bevordert de ontmoeting tussen buurtgenoten en biedt mogelijkheden om handhaving in de Algemene Politie Verordening (APV) vast te leggen.”

En een cadeautje
Het blijft een gegeven: ‘Je kunt het niet iedereen naar de zin maken’. Maar met het nieuwe speelbeleid, ditmaal inclusief jaarlijkse bedragen voor onderhoud en vervanging, kan de stad weer 10 jaar vooruit. “Dankzij een particuliere gift van 575.000 euro voor dit doel, kan de uitvoering nog uitgebreider”, aldus Bekker, die uitkijkt naar de voltooiing in 2021.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten