De Dorstige Geelbuik brouwt smaakvol bier. V.l.n.r. Rick Faaij, Jerry Verdouw en Marnix Vronik.
De Dorstige Geelbuik brouwt smaakvol bier. V.l.n.r. Rick Faaij, Jerry Verdouw en Marnix Vronik. Foto: Margreet Nagtegaal

Met liefde en aandacht gebrouwen

Algemeen 797 keer gelezen

Het bierbrouwen van het drietal Rick Faaij, Jerry Verdouw en Marnix Vronik begon als een lolletje. Ze werkten bij hetzelfde bedrijf, hielden allemaal van aparte biertjes en bedachten toen; “Zullen we het zelf eens gaan maken?”

Oudewater – Ze startten met bierbrouwen met een pakket dat je gewoon kunt kopen. “Soms was het lekker, soms was het vies”, zegt Rick. Maar ze kregen toch de smaak te pakken van het bierbrouwen en kochten een grote ketel waarin 30 liter bier gebrouwd kon worden. Alle gebruikte ingrediënten werden steeds netjes opgeschreven en alles stond goed genoteerd. Jerry vertelt; “Er kan ook veel mis gaan want als er maar een kleine bacterie in komt kan je het weggooien.” Het bier was gewoon voor eigen gebruik. Het was steeds weer een verrassing hoe het biertje na een paar weken zou smaken. Vorige jaar zomer werden ze gevraagd om op een ‘Open Dag’ een proeverijtje te houden. “Ons blonde bier bleef bij iedereen hangen en viel goed in de smaak.” Met de Kerst kwam de volgende vraag; ‘We willen graag in ons kerstpakket een blond biertje van jullie!’ Ze zochten een huurbrouwerij waar ze met hun eigen recept het blonde biertje konden laten stoken nadat ze het recept nog wat verbeterd hadden met een mooie moutsoort. Het werd echt een kwaliteitsbiertje! In de kerstpakketten kwamen 0,75 liter flessen blond bier met speciale etiketten van het bedrijf. Er kwam meer vraag naar het bier. “Daar kregen we wel een kick van!” Er werd besloten om in één keer 1900 liter te laten brouwen. Jerry; “Dat was heel spannend en een grote stap. Maar het is nu al weer op!” Het bier kwam terecht in de slijterij, de horeca, bij van Vliet-kaas en ook in een sponsorpakket van FC Oudewater. “We hebben zelfs een eigen bierglas met ons logo erop.” Ze blijven het doen puur voor de lol. Ze leveren een tap inclusief oude bakfiets voor elk feestje. Helaas waren er door de corona veel minder evenementen en feestjes. Maar zodra het weer kan en mag zijn ze graag van de partij. Ondertussen blijven ze thuis ook doorgaan met bierbrouwen. Elke keer weer anders. Proost!

Bierbrouwerij De Dorstige Geelbuik is een pure hobby van drie mannen. Het begon met thuis bierbrouwen in een grote ketel. Vooral het blonde bier werd een succes. Inmiddels is blond bier en de kruidige IPA ( India Pale Ale) van De Dorstige Geelbuik te krijgen in veel horecagelegenheden en de slijterij in Oudewater. Een tap is ook voor een feestje te huur of ze verzorgen graag een kleine bierproeverij. Nieuwsgierig geworden? Via Instagram en Facebook zijn ze te volgen. Voor info dedorstigegeelbuik@outlook.com.

Lokaal bier

We blijven het als hobby doen

Margreet Nagtegaal

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Auto in brand op De Clinckhoeff in IJsselstein 112 24 apr, 14:21
Afbeelding
Trainer Mo Touh maakt overstap naar nieuwe club Sport 24 apr, 09:17
• Marian, Henk en David nemen alvast een kijkje waar het spektakel plaats zal gaan vinden.
Rotary Lopikerwaard organiseert eerste drakenbootrace in IJsselstein Nieuws 24 apr, 03:10
• Sanne, Rachma en Rachel in de buurtkamer van Montfoort in de bibliotheek.
Montfoortse Buurtkamer helpt tegen eenzaamheid Nieuws 23 apr, 16:31
Afbeelding
Koeien wat later dan anders de wei in Nieuws 23 apr, 16:12
Afbeelding
Storing bij slagbomen IJsselbrug in Montfoort verholpen UPDATE 23 apr, 12:05
Afbeelding
Raad Montfoort stemt in met veertig flexwoningen aan de Bleek Nieuws 23 apr, 10:14
Afbeelding
Auto's op de Weg der Verenigde Naties in IJsselstein kunnen uitzwenkende trailer niet ontwijken 112 22 apr, 20:37