Intratuin IJsselstein draait nu op zonnestroom

  •   keer gelezen

Bij Intratuin IJsselstein is donderdag de grootste zonnestroominstallatie van Zonne Collectief Lopikerwaard tot op heden geopend. Op de daken zijn maar liefst 764 zonnepanelen geplaatst.


IJsselstein/Lopik - Per jaar zal met het systeem ongeveer 225.000 kWh duurzame energie opgewekt worden. Via het Zonne Collectief Lopikerwaard zijn inmiddels al meer dan 20 installaties gerealiseerd en de aanmeldingen blijven binnenkomen. Iedereen met een dak is welkom bij het collectief, van particulier tot buurthuis of bedrijf. Het Zonne Collectief werkt met onafhankelijke adviseurs en vrijblijvende adviezen. ‘’Er wordt altijd gehandeld in het belang van de dak eigenaar.’’
Dak eigenaren die zich aanmelden voor het collectief worden zo veel mogelijk ontzorgd zodat de stap om te investeren in de zonnepanelen makkelijker wordt. Deelnemers ontvangen een Quickscan, een korte financiële en technische analyse van de potentie van zonne-energie op de locatie. Als er goede mogelijkheden zijn wordt er geholpen met het aanvragen van de toepasbare subsidies en het doen van de benodigde vooronderzoeken. Ook André van Soest, van Intratuin IJsselstein, ontving via het collectief een Quickscan. Uit de scan bleek dat een zonproject technisch haalbaar was en financieel interessant. De SDE+ Subsidie werd aangevraagd en het benodigde constructieonderzoek uitgevoerd. Na een versteviging van de constructie kon Solarprof aan de slag met het plaatsen van de 764 panelen. Donderdag is het systeem aangesloten op het elektriciteitsnet.

Prijs Beste Initiatief

Het Zonnecollectief Lopikerwaard won dit jaar de prijs van ‘beste energie-initiatief in de provincie Utrecht’ van de Natuur- en Milieufederatie Utrecht. Voorzitter Dick Nederend van stichting Duurzaam Lopikerwaard nam de prijs digitaal in ontvangst tijdens een bijeenkomst vanaf duurzame ontmoetingsplek ANNE in Utrecht. Het collectief werkt samen met het onafhankelijk adviesbureau Soft Energy en het Woerdense SolarProf.

Alle dak eigenaren uit de gemeenten Montfoort, Oudewater, Lopik en IJsselstein die alsnog mee willen doen aan het Zonne-collectief Lopikerwaard kunnen zich bij de projectgroep aanmelden. Om een offerte te ontvangen van Solarprof via het collectief kan men zich aanmelden via https://duurzaamlopikerwaard.nl/agrariers-en-zonne-energie/ . Bij twijfel over de mogelijkheden van zonne-energie kan er eerst een Quickscan aangevraagd worden via https://aanmelden.softenergy.nl/lopikerwaard/ .

Aanmelden nieuwe deelnemers

Lopikerwaard is weer een stukje duurzamer geworden

van de redactie

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten