Tijdens zijn gastles op de Agnesschool legde wethouder Bekker uit waarom inzamelen van E-waste zo belangrijk is. (Foto: RMN)
Tijdens zijn gastles op de Agnesschool legde wethouder Bekker uit waarom inzamelen van E-waste zo belangrijk is. (Foto: RMN)

‘E-waste race’ in gemeente IJsselstein officieel van start

Algemeen 265 keer gelezen

De Tandem en de Agnesschool strijden sinds maandag 21 september tijdens de zogenaamde ‘E-waste race’ tegen acht andere basisscholen uit de verschillende RMN gemeenten. De leerlingen proberen tot en met 15 oktober zo veel mogelijk afgedankte elektrische apparaten in te zamelen.

IJsselstein - In de week van 14 september hebben alle deelnemende scholen een gastles gehad die als aftrap van de race diende. Tijdens de gastles op de Agnesschool was wethouder Bekker aanwezig om de leerlingen succes te wensen en uit te leggen waarom het inzamelen van E-waste zo belangrijk is. “In ons afval zitten waardevolle grondstoffen. Zonde om die weg te gooien. Oude afgedankte elektrische apparaten bevatten onder andere veel goud en koper. Door de apparaten apart van ons afval aan te bieden kunnen deze grondstoffen opnieuw worden gebruikt. Goed voor het milieu!’’
Door de E-waste worden kinderen zich spelenderwijs al jong bewust van het belang om afval te scheiden. Bij de laatste meting zat er in de gemeente IJsselstein nog altijd niet minder dan 49.000 kilo E-waste bij het restafval. Per ingezameld apparaat scoren de leerlingen punten. De groep met de hoogste score wint een schoolreisje naar NEMO.

Na de officiële aftrap kregen de leerlingen, tijdens een interactieve gastles, uitleg over de schaarste vangrondstoffen, het belang van recycling en uitleg over de race.
Zo kunnen de leerlingen, naast het inzamelen van elektrische apparaten ook punten verdienen door de race op een ludieke manier onder de aandacht te brengen door het maken van spandoeken en een promotiefilmpje.

Niet zelf brengen!

Het is echter niet de bedoeling dat inwoners zelf afgedankte elektrische apparaten naar de deelnemende basisscholen brengen. Rondslingerende elektrische apparaten als stijltangen, haardrogers en dvd-spelers kunnen worden aangemeld op de website www.ewasterace.nl. Op een vooraf afgesproken tijd halen de leerlingen het aangemelde apparaat dan thuis op.
De andere scholen die meedoen staan in Baarn, Bunnik, Nieuwegein, Soest en Zeist.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Sanne, Rachma en Rachel in de buurtkamer van Montfoort in de bibliotheek.
Montfoortse Buurtkamer helpt tegen eenzaamheid Nieuws 23 apr, 16:31
Afbeelding
Koeien wat later dan anders de wei in Nieuws 23 apr, 16:12
Afbeelding
Storing bij slagbomen IJsselbrug in Montfoort verholpen UPDATE 23 apr, 12:05
Afbeelding
Raad Montfoort stemt in met veertig flexwoningen aan de Bleek Nieuws 23 apr, 10:14
Afbeelding
Auto's op de Weg der Verenigde Naties in IJsselstein kunnen uitzwenkende trailer niet ontwijken 112 22 apr, 20:37
Afbeelding
Droomdag voor 9-jarige Theodoor uit IJsselstein Nieuws 22 apr, 16:50
• Er kon ook volop geknutseld, getekend, gekleurd en geschilderd worden.
IJsselveld-Oost viert zijn buurtfeest Nieuws 22 apr, 16:25
• De ondertekening van de overeenkomst.
Onderwijsbegeleiding voor álle kinderen met Fit4talent in Bibliotheek IJsselstein Nieuws 22 apr, 16:20