Smakelijk moment van verbondenheid

Algemeen 12 keer gelezen

De Nationale Burendag in Linschoten werd dit jaar vanwege het coronavirus afgeblazen. Maar toch was er afgelopen zaterdag bij Dorpshuis De Vaart voor een beperkt aantal Linschoters een moment van verbondenheid tijdens een heerlijke Marokkaanse maaltijd.

Linschoten - Koken doet Driess Harmachi wel vaker, maar nooit eerder kookte hij een Marokkaanse maaltijd voor zijn dorpsgenoten. De in het plaatselijke dorpshuis door zoon Ayoup gemaakte opmerking “Mijn vader kan goed koken”, waren de aanzet van een stukje kookmanskunst.

De in Marokko geboren Linschoter woont inmiddels 31 jaar in het dorp. “We zijn opgegroeid met een andere cultuur en willen ons in Linschoten net zo thuis voelen als iedereen. Toen mij werd gevraagd of ik zou willen koken voor de dorpsinwoners ben ik die uitdaging graag en met veel plezier aangegaan. Ik vond het zelfs een eer om te mogen koken”, legt Driess uit.

Thuis kookt meestal zijn vrouw. Doordat het ‘nogal’ druk was bij zijn eigen bedrijf Harma-Air kwam de installateur de afgelopen zomer nauwelijks aan eten toe, laat staan aan koken. Inmiddels is het iets minder hectisch op de zaak en dat bood mogelijkheden om voor de Linschoters een traditionele Marokkaanse op tafel te zetten. Het is niet zo dat Driess ooit op school een koks-opleiding doorliep. Hij keek wel, terwijl zijn moeder thuis het eten bereidde, de kunst van het koken af. “Het was een gezellige tijd”, legt hij uit. “Ik vind het leuk om een gezonde maaltijd te koken en daarna gezamenlijk te eten.”
Een uitzondering is deze thuis-kok niet, want er zijn wel meer vaders die in de Marokkaanse keuken kokkerellen. Een maal bereiden voor een dertigtal Nederlanders is natuurlijk wel iets anders dan voor een bescheiden gezin.
Om de stoofpot te kunnen proeven hadden mensen gereserveerd die nooit eerder kennis hadden gemaakt met de Marokkaanse keuken. “Voor de bereiding van een maaltijd wordt thuis de tajine of te wel een kleipot gebruikt, maar die was voor dit aantal eters beslist te klein. Gelukkig heeft de Hollandse keuken grote pannen, waarin het lamsvlees lang kan sudderen”, vertelt Driess.
Het werd hem echter niet eenvoudig gemaakt, want er schoven ook vegetariërs aan. Zaterdagochtend werden al vroeg inkopen gedaan op de markt. Daarna was de keuken in het dorpshuis zijn domein. Daar sudderde het lamsvlees en werden de grote hoeveelheden uien, aubergines, tomaten, aardappels - ook zoete - , pompoen, wortels, sperziebonen, erwten, tuinbonen geschild en gesneden.

Voor de gasten op het terras was deze maaltijd een geweldige kennismaking met de Marokkaanse cultuur. Over saamhorigheid viel helemaal niets te klagen. Het aantal compleet leeggegeten borden leverden het bewijs dat het goed heeft gesmaakt. Onbegrijpelijk dat deze bijzondere ervaring nooit eerder in Linschoten geeft plaatsgevonden. Traditioneel eten is zeker voor herhaling vatbaar.

Janneke Severs-Hilgeman

Kennismaking met Marokkaanse cultuur

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Gemeente Lopik erkent onduidelijke communicatie over gekapte bomen bij Zeldenrust Nieuws 17 uur geleden
Gert Kruys per direct weg bij Montfoort SV'19 Sport 18 uur geleden
Afbeelding
Kabouters zijn meer dan welkom op basisschool De Trekvogel in IJsselstein Nieuws 20 uur geleden
Afbeelding
Gemeente vraagt inwoners mee te denken over herinrichting Benschop Nieuws 18 apr, 01:23
• De Nieuwegeinse band Dutchicana is één van de finalisten.
Vier bands strijden om titel Fulco's Battle of the Bands 2024 Nieuws 17 apr, 19:12
Afbeelding
Ook Cals College geraakt door cyberaanval leverancier van boeken Nieuws 17 apr, 13:37
Afbeelding
Donaties maken AED op scoutingclubgebouw in IJsselstein mogelijk Nieuws 17 apr, 11:17
Afbeelding
PvdA IJsselstein wil een solidariteitsfonds voor basisscholen Nieuws 17 apr, 10:13