Niet-gemaaide rotondes en andere plekken vormen een kweekplaats voor veel vlinders en insecten. (Foto: Lopikwaarden Streekfonds )
Niet-gemaaide rotondes en andere plekken vormen een kweekplaats voor veel vlinders en insecten. (Foto: Lopikwaarden Streekfonds ) Foto:

Waarom worden sommige rotondes niet gemaaid?

Algemeen 134 keer gelezen

Omdat veel mensen vooral houden van net gemaaide bermen en rotondes, wil het Lopikwaarden Streekfonds graag uitleggen waarom sommige rotondes in IJsselstein niet gemaaid worden.

IJsselstein - Kunnen de rotondes met wilde bloemen en kruiden, nu alles uitgebloeid is, gemaaid worden? Dat vragen sommigen zich af die vinden dat dat netter staat dan die ‘uitgebloeide lorrebossen’. Niet-gemaaide rotondes zijn inmiddels een bekend verschijnsel in de Lopikerwaard. Ze vormen een kweekplaats voor veel vlinders en insecten.

De rotondes worden met beleid gemaaid, zodat ze aantrekkelijk blijven voor beestjes die belangrijk zijn voor de leefomgeving. Onderdeel van dat beleid is dat in de herfst en winter gedeeltes ongemaaid blijven, om insecten in stengels en zaaddozen te laten overwinteren. Alle wegbermen zijn recent geklepeld, die zijn gemaaid en gehakseld, waardoor alle insecten en vlinderpoppen verdwijnen. De rotondes in de Lopikerwaard zijn nog in ontwikkeling. Ze hebben ieder hun eigen pluspunten en minpunten, waar het beheer op wordt aangepast.
Het Streekfonds: ‘’Maar ook in uw eigen tuin kunt u uitgebloeide bloemen en grassen ’s winters laten staan als huisvesting en voedsel voor insecten en vogels. Dat levert bovendien prachtige plaatjes op bij mist, rijp of sneeuw.’’

Het Lopikerwaarden Streekfonds vindt het belangrijk mensen te betrekken bij hun b(l)oeiende leefomgeving. Wie meer hierover wil weten: Klaas-Hemke van Meekeren, tel. 06-24911646

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Gemeente Lopik erkent onduidelijke communicatie over gekapte bomen bij Zeldenrust Nieuws 13 uur geleden
Gert Kruys per direct weg bij Montfoort SV'19 Sport 14 uur geleden
Afbeelding
Kabouters zijn meer dan welkom op basisschool De Trekvogel in IJsselstein Nieuws 15 uur geleden
Afbeelding
Gemeente vraagt inwoners mee te denken over herinrichting Benschop Nieuws 23 uur geleden
• De Nieuwegeinse band Dutchicana is één van de finalisten.
Vier bands strijden om titel Fulco's Battle of the Bands 2024 Nieuws 17 apr, 19:12
Afbeelding
Ook Cals College geraakt door cyberaanval leverancier van boeken Nieuws 17 apr, 13:37
Afbeelding
Donaties maken AED op scoutingclubgebouw in IJsselstein mogelijk Nieuws 17 apr, 11:17
Afbeelding
PvdA IJsselstein wil een solidariteitsfonds voor basisscholen Nieuws 17 apr, 10:13