Herfstcadeautjes

Algemeen 26 keer gelezen

Als een klein kaboutertje zat ik ooit in de Efteling op een grote rode paddenstoel met witte stippen. Die foto zie ik nog voor me. Jaren later zou ik tijdens een boswandeling ontdekken dat een rode paddenstoel met witte stippen echt bestaat en vliegenzwam heet. 

Maar de meest indrukwekkende paddenstoel vond ik ooit toch de koraalzwam. Paddenstoelen hebben een waardevolle functie: ze zijn de opruimers van organisch materiaal, zoals rottend hout, dat ze omzetten in bruikbare voedingsstoffen. En zo is de kringloop rond.

Paddenstoelen zijn mooi en waardevol

Sommige paddenstoelen zijn gezonde voeding; kastanjechampignons en oesterzwammen zijn bekende culinaire lekkernijen. Reishi en cordysheps worden als krachtig medicijn ingezet. Een kampeermaatje kwam van de zomer na haar trailrunning met een mooie zwam als ontbijt terug. Met respect voor de natuur; alleen meenemen als er genoeg staat. Even bakken en daarna smullen. Je moet wel een goede cursus hebben gevolgd, want waar de ene paddenstoel heerlijk en gezond is, is een andere die er - zeker voor niet-deskundigen - sprekend op lijkt, dodelijk. Je moet natuurlijk ergens aan doodgaan, maar door een shot gif vanwege een foutje met een paddenstoel lijkt me zonde. Ik waag me er niet aan. Je kunt ook van paddenstoelen genieten door er gewoon naar kijken; er is genoeg diversiteit aan vormen en kleuren te bewonderen. IJsselsteinse IVN-er Karin Lenten heeft er zelfs een specialiteit van gemaakt en ze staat in de top van waarneming.nl, waar je kunt zien wat er zoal gespot wordt. Thuis om de hoek zie ik al de eerste paddenstoelen met langwerpige hoedjes. Ik kijk er even achter. Misschien zie ik toch nog een verlegen klein kaboutertje.

Ivon Vrolijk
KlimaatneutraalIJsselstein.nl


de duurzaamste column

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Foto ter illustratie
Man (32) uit Utrecht in Linschoten opgepakt voor cocaïnehandel 112 8 uur geleden
• De huidige vijf leden van het inwonerscollectief SIEL.
Lopiks energiecollectief zoekt betrokken inwoners Nieuws 8 uur geleden
Afbeelding
Activiteitendag Filigraanvereniging in IJsselstein Nieuws 12 uur geleden
• Weer onder één dak.
Readshop en Logica nu: The Readshop Logica Zakelijk 15 apr, 17:36
• De schippers zijn er klaar voor
Boten van Yselvaert weer het water op Nieuws 15 apr, 17:02
Afbeelding
Fantastische Rot-avond in de soos Nieuws 15 apr, 15:44
• Een zonnige Lentemarkt in Montfoort.
Zonnig shoppen op Montfoortse lentemarkt Nieuws 15 apr, 13:32
Afbeelding
Zomers dagje de boer op langs agrarische bedrijven Nieuws 15 apr, 13:30