<p>Joop van Vliet kan putten uit een overvloed aan materiaal om nog veel meer verhalen over Lopik vast te leggen. (Foto: Lysette Verwegen)</p>

Joop van Vliet kan putten uit een overvloed aan materiaal om nog veel meer verhalen over Lopik vast te leggen. (Foto: Lysette Verwegen)

(Foto: )

Schetsen over crisis en oorlog in Lopik

  •   keer gelezen

Na het boek ‘De Lopikerwaard in oorlogstijd’ - verschenen in 2015 - heeft Joop van Vliet (89) weer een boek geschreven over de Lopikerwaard: ‘Schetsen over crisis en oorlog’. Het eerste exemplaar overhandigt hij op 11 november om 20.00 uur aan burgemeester Laurens de Graaf, te zien via de link naar de livestream op www.lopik.nl.


LOPIK - Het boek had op 5 mei moeten verschijnen, tijdens de feestelijkheden rond 75 Jaar vrijheid in Lopik. Maar corona gooide en gooit nog steeds roet in het eten. Daarom geen bijeenkomst met genodigden, maar een livestream, zodat veel mensen de overhandiging toch mee kunnen maken. Ging het eerste boek vooral over wat er in de Tweede Wereldoorlog in Lopik en regio gebeurde, het nieuwste boek heeft een bredere insteek. Het gaat ook over wat de mensen meemaakten na de oorlog, inclusief verhalen van de nabestaanden van slachtoffers en nabestaanden van de 22 in Lopik omgekomen geallieerden. “Zo heb ik het verhaal beschreven van iemand die in Zutphen was toen Arie de Groot uit Jaarsveld sneuvelde”, vertelt Van Vliet. De crisis beslaat de jaren ‘30 toen de jongens in dienst gingen en het dagelijkse leven bestond uit middenstand, boeren en scholen. “Het was crisis en armoede.” Van Vliet maakte zelf veel tekeningen van hoe zijn omgeving er toen uitzag en die - met veel foto’s - als illustraties in het boek staan.

Tweede boek
Al snel na ‘De Lopikerwaard in oorlogstijd’ had Van Vliet het idee om meer verhalen op papier te zetten. “Door mijn contacten met de nabestaanden van de gesneuvelde geallieerden. Er was nog zoveel te vertellen: over het leven in die tijd, evacués uit de Betuwe, en verkering en noem maar op.” Of alles beschreven is met de twee boeken: “Je weet het niet, er is nog materiaal genoeg.” Voor Van Vliet, geboren en getogen in Lopik en negen toen de oorlog begon, is de drang om te schrijven er nog steeds. “Naarmate verhalen van generatie op generatie worden doorverteld worden ze steeds heftiger en komt er veel franje bij. Ik heb de oorlog zelf meegemaakt en kan het uit eigen ervaring vastleggen.”
Verhalenverteller
Hij wordt wel de verhalenverteller van Lopik genoemd. “Ach”, zegt hij bescheiden. “Ik ben er sinds de jaren ‘70 serieus mee bezig. Het zal de leeftijd zijn; als je ouder wordt komen de herinneringen steeds nadrukkelijker terug en die wil je vastleggen. De eerste jaren na de oorlog werd er weinig gesproken: het was voorbij en iedereen richtte zich op de opbouw. Onder druk van steeds meer mensen die wegvallen wilde ik de geschiedenis opschrijven.” Dat zijn boek een halfjaar werd uitgesteld vindt hij niet erg: “Dat gaf mij extra tijd om het verder aan te vullen.” Of hij trots is op zijn boek? “Trots vind ik een moeilijk woord. Fijn dat het eerste boek goed is ontvangen en het tweede boek hopelijk ook. Ik ben blij dat alles goed is vastgelegd voor het nageslacht, want de wereld van nu is heel anders.” De boeken zijn te koop bij The Readshop in Lopik.

Lysette Verwegen

Ik kan de verhalen uit eigen ervaring vastleggen

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten