<p>Bewoners ontfermen zich regelmatig over pasgeboren katjes uit nestjes in de struiken naast de weg, en verwaarloosd door de eigenaren.</p>

Bewoners ontfermen zich regelmatig over pasgeboren katjes uit nestjes in de struiken naast de weg, en verwaarloosd door de eigenaren.

(Foto: )

Dringende noodkreet voor verwilderde zwerfdieren

  •   keer gelezen

Bewoners van Hazenveld hebben al jaren last van verwilderde zwerfdieren in hun buurt. Niet alleen last van de bijtgrage hondjes, uitwerpselen en rondzwervende katten, maar ook van de erbarmelijke omstandigheden waarin de dieren leven. De instanties weten ervan, maar niemand onderneemt stappen tegen de eigenaren: bewoners van het naastgelegen woonwagenkamp.


IJSSELSTEIN - Twee buurvrouwen zijn er - ook namens 90 andere huishoudens - helemaal klaar mee. “Laatst hebben we ons weer ontfermd over een nestje pasgeboren kittens. Toen was de maat vol.” Waar menig dierenliefhebber een drachtige poes en een nestje zou koesteren in huis, werd de moederpoes, tijdens het werpen van haar kittens in de struiken, aangevallen door een andere kat. “Wij zijn dierenliefhebbers en kunnen dit niet meer met droge ogen aanzien.” Datzelfde geldt voor de vele vermagerde chihuahua’s, die vals zijn geworden, en een gevaar vormen voor het verkeer. “De hondjes blijven midden op de weg staan, blaffen de boel bij elkaar en wee de fietser of voetganger die in de buurt komt. Hondenbezitters lopen er een straatje voor om.” Ten einde raad wordt regelmatig de dierenambulance gebeld. “Dan geven we de kittens mee - van het laatste nestje heeft maar een kitten overleefd - en proberen we samen de volwassen dieren te vangen. Sommige katten zijn zo schuw dat ze nauwelijks te vangen zijn.” Om toch een beetje zorg te bieden, staan er her en der voer- en waterbakjes in de struiken. “Maar er zijn te veel katten, er komen steeds kittens bij en we kunnen niets doen tegen de vlooien en ziektes die ze hebben. Het is dweilen met de kraan open en te triest voor woorden.”Grijp in!
Een simpele oplossing, de eigenaren aanspreken, helpt niet. Buurtbewoners hebben de kampbewoners al eens op de overlast aangesproken, maar zeggen vervolgens te zijn geïntimideerd, nageroepen en bedreigd. “Er valt niet te praten. We hebben contact met de politie, de gemeente en de dierenbescherming. Ze hebben de dossiers liggen, maar er wordt niet gehandhaafd. We zijn blij dat de dierenambulance wel komt als we bellen en dat het asiel de dieren opneemt. Er moet een einde komen aan deze jarenlange wantoestand. Het gaat niet eens meer om ons geld voor de zorg, onze nachtrust en ons woongenot, maar om het dierenwelzijn dat in het geding is. Grijp in en verbied de eigenaren om dieren te houden.”Toezegging
De gemeente laat weten op de hoogte te zijn van de overlast van zwerfdieren die door omwonenden van het woonwagenkamp wordt ervaren en de toestand vanuit dierenwelzijn niet in orde te vinden. “Zodra de coronamaatregelen dat toelaten, wordt een bijeenkomst georganiseerd met de dierenpolitie, de dierenambulance en vertegenwoordiger(s) van de omwonenden die overlast ervaren, om te kijken hoe we de overlast kunnen uitbannen.”

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten