Foto:

Een groene kerst

  •   keer gelezen

Mooie groene kerstbomen. Het begon ooit met een column van Marie-José in Zenderstreeknieuws. Marie-José had haar kerstboom herplant en hoopte dat haar initiatief navolging zou krijgen. En dat gebeurde: we kregen spontaan berichten van inwoners die hun boom ook wilden herplanten. Het eerste jaar sneuvelden 75 procent van de herplant. Een groot deel zelfs al voor het herplanten, want veel kerstbomen bleken – dure – afgezaagde bomen in een pot te zijn met onvoldoende wortels.


Een sneeuwbaleffect van duurzame kerstbomen

Na dit dramatische eerste jaar werden vorig jaar, speciaal voor het KNIJ-project, duurzame herplantbare kerstbomen ingekocht door Intratuin IJsselstein. De bomen waren snel uitverkocht en SBS6 en het Jeugdjournaal hebben zelfs aandacht aan de herplant besteed. Dat klinkt natuurlijk allemaal leuk, maar werkt het ook? Het antwoord staat in onze proeftuin. Dit jaar heeft 75 procent van de kerstbomen het wél gehaald. Prachtig. Van de 25 procent die het níet haalde, waren de meeste bomen níet de speciale herplantbare duurzame soort of bomen die al vaker waren herplant. Ook hebben een aantal bomen als proef bij Intratuin in potten overzomerd. Ze hebben het allemaal overleefd en staan er, met jonge aangroei, prachtig bij. We weten nu dat deze bomen in een pot op een balkon, mits goed verzorgd, ook prima kunnen overleven. Door het succes heeft Intratuin dit jaar landelijk duurzame kerstbomen ingekocht. Hoe een klein initiatief als een sneeuwbal zo groot kan doorrollen!
Vanaf 15 november zijn de duurzame kerstbomen verkrijgbaar en is het ook weer mogelijk om op knij.nl in te schijven voor een logeerplekje om te overzomeren.
Een witte kerst kan ik niet garanderen, maar een groene kerst is zeker mogelijk.


Ivon Vrolijk
KlimaatneutraalIJsselstein.nl


Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten