Wout van Kouwen lijkt te denken 'wat doen die nonnen daar met een kinderwagen?'. (Foto: Margreet Nagtegaal)
Wout van Kouwen lijkt te denken 'wat doen die nonnen daar met een kinderwagen?'. (Foto: Margreet Nagtegaal) Foto: Margreet Nagtegaal

Boeiende details in nieuw boek over de oorlog

Algemeen 493 keer gelezen

Wout van Kouwen had altijd al veel interesse in geschiedenis. Toen de coronatijd begon had hij ineens nog meer tijd om in de vele boeiende verhalen te duiken van Oudewater tijdens de oorlog. Samen met Hans de Jong heeft hij in de afgelopen periode intensief gewerkt aan een goed boek over de oorlogstijd. Want dat was er nog niet.

Oudewater - Aan Hans de Jong had Wout van Kouwen een goede compagnon. “Zijn vader zat in het verzet en Hans is langs veel archieven gegaan en heeft het meeste speurwerk verricht.” Daardoor is het een verantwoord verhaal geworden. Van Kouwen kende vele verhalen uit de oorlog, maar door het speurwerk zijn er veel nieuwe details boven water gekomen.
Als Wout begint te vertellen komt het ene verhaal na het andere naar boven. De dramatische gebeurtenis op de Waardsedijk op bevrijdingsdag waar nog zoveel doden vielen te betreuren, het gedurfde verzet tegen de bezetter in kloosters in de regio, het verhaal van een razzia in de Wijdstraat of de verhalen van de vier grote verzetsleiders die Oudewater kende: Gijs van der Lee, Arend van den Bosch, Arie Boer en Han Putman.
Van Han Putman kregen Wout en Hans zelfs de dagboeken te lezen die hij bijhield in die tijd. “Ook daaruit haalden we weer veel nieuwe informatie.”
De dochter van Han Putman, Maaike Putman, maakte de illustratie voor de cover van het boek. Daarop is te zien hoe Han Putman en zijn zwager zich verstopten onder de vloer terwijl moeder ziek op bed lag. Het is niet de enige getekende illustratie. Maaike maakte meerdere tekeningen voor het boek.
Het boek is in fullcolor gedrukt. Alle oude zwart-wit foto’s zijn daarvoor speciaal ingekleurd, wat het boek tot een prachtig geheel maakt. Hij gaf het in eigen beheer uit. Veel verhalen kwamen van de generatie die het nog uit eigen ervaring konden vertellen. Wout verbaasde zich steeds weer over de verhalen die ze hoorden. “Wat hebben veel mensen hier hun leven op het spel gezet.” Eindelijk is er nu een verantwoord boek over Oudewater in de oorlog.

Wout van Kouwen(75) schrijft al meer dan 10 jaar over de rijke geschiedenis van Oudewater onder de titel ‘ff z@ppen naar de vorige eeuw’. Al deze verhalen zijn in boekvorm uitgegeven. In november is het vijfde deel uitgekomen dat gaat over Oudewater tijdens de Tweede Wereldoorlog. Samen met Hans de Jong zijn de vele verhalen uit die tijd nageplozen in archieven en vonden er vele gesprekken plaats. Het boekje is in fullcolor en voor 17,50 euro te koop bij The Readshop.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Carla Post wilde een speeltuin voor álle kinderen.
Tien jaar speeltuin Kloosterplantsoen Nieuws 27 mrt, 08:54
Afbeelding
RMN: gewijzigde dienstverlening rondom Pasen Nieuws 27 mrt, 08:38
Afbeelding
Keukenbrand aan Lanceerplaats in IJsselstein 112 26 mrt, 21:03
• Gijs (l) en Bram hopen veel geld op te halen voor KiKa.
Broers doen halve triathlon voor KiKa Nieuws 26 mrt, 07:10
Afbeelding
Cheque voor 17e eeuws schilderijtje van vroegere burgemeester Montfoort Nieuws 25 mrt, 17:10
Afbeelding
Overval op woning in Lopik blijkt poging tot oplichting update 25 mrt, 16:46
• Overhandiging van de cheque door Wob Scholtens, voorzitter van BCM aan Marjon de Jong van 't Bakkershuis
Succesvolle bridgeactie voor Bakkershuis Montfoort Nieuws 25 mrt, 16:00
• Het team Boulemeisjes aan de puzzel.
Puzzelaars klaar! Puzzelen maar! Nieuws 25 mrt, 11:25