Indringende foto-expositie MIJ in het Molenplantsoen

  •   keer gelezen

IJSSELSTEIN – Het museum aan de Walkade is verplicht gesloten, maar er is genoeg te zien van de tentoonstelling Empathie | Geen mens is een eiland. De nieuwste buitenlocatie: het Molenplantsoen, pal onder korenmolen De Windotter, biedt plaats aan het fotoproject ‘State of Being’ van Anoek Steketee (1974).
De fotografe staat bekend om haar persoonlijke en indringende werk. Ze verplaatst zich in de achtergrond en levens van gewone mensen die slechts een schakel zijn in een groter systeem. In State of Being portretteerde Steketee volwassenen en kinderen van wie de nationaliteit niet vast te stellen is. Naar schatting zijn er in ons land 10.000 personen zonder nationaliteit. Ze hebben geen paspoort of identiteitsbewijs. Reizen, trouwen, studeren, werken of een zorgverzekering afsluiten is daardoor vrijwel onmogelijk: formeel bestaan deze mensen niet. In Nederland is het moeilijk om aan te tonen dat je staatloos bent, omdat er geen identiteitsbewijs voor staatlozen bestaat. Ook is er geen officiële procedure om staatsloosheid vast te stellen. Veel mensen belanden hierdoor in de illegaliteit. Steketee gaf hen in opdracht van het Rijksmuseum, waar de expositie eerder te zien was, een gezicht.
State of Being is, ondanks de tijdelijke sluiting van musea en culturele doorstroomgelegenheden, vrij te bezoeken tijdens een wandeling door de IJsselsteinse binnenstad.


Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten