<p>Lia en Wim Baars gaan de contacten met hun klanten missen. Maar ze kijken na ruim 40 jaar uit naar hun vrije tijd. (Foto: Lysette Verwegen)</p>

Lia en Wim Baars gaan de contacten met hun klanten missen. Maar ze kijken na ruim 40 jaar uit naar hun vrije tijd. (Foto: Lysette Verwegen)

(Foto: )

Lijstenmakerij gaat verder zonder Lia en Wim Baars

  •   keer gelezen

Lijstenmakerij Baars is al 40 jaar een begrip in en buiten IJsselstein. Lia en Wim Baars hebben met veel plezier en hart en ziel gewerkt in het bedrijf dat Lia’s vader in 1977 begon. “Nu gaan we van ons pensioen genieten.” In de wetenschap dat de zaak in goede handen overgaat.


IJSSELSTEIN - Op 31 januari stopt het echtpaar definitief en gaat de zaak over naar medewerkster Isabelle van Putten die al 24 jaar bij de lijstenmakerij werkt en alle kneepjes van het ambacht beheerst. Zij gaat onder de naam Lista Lijsten verder op hetzelfde adres IJsselkade 14a. “Voor ons een rustig gevoel dat we onze klanten in vertrouwde vakkundige handen achterlaten”, vinden Lia en Wim. “En als het nodig is willen we wel en keertje bijspringen, vooral om koffie te drinken”, grapt Wim. Ze hebben zin in hun pensioen: “Na 40 jaar samenwerken zitten we straks samen thuis.” Hoewel: “We willen met de caravan gaan rondtrekken en genieten van het leven en onze (klein)kinderen. We hebben ruim 40 jaar geen vrije zaterdag gehad.” In het begin runde Wim de lijstenmakerij zelfs naast zijn baan bij Terberg en Lia naast het jonge gezin. “En daarna allebei fulltime.” Het werk besloeg zelfs menig avond en weekend.

Geschiedenis
Zeker in het begin. Vader Marius Kok begon de lijstenmakerij in 1977. “Van autoplaatwerker overdag stond hij in zijn vrije uren borduurwerken in te lijsten”, lacht Lia bij de herinnering. “En hij hield van schilderen.” Na zijn overlijden in 1980 zetten zij en Wim de zaak voort en de lijstenmakerij bloeide. “In die eerste jaren hadden we drie soorten lijsten: “bruin eiken, wit en klassiek. We konden nog zelf beitsen of schilderen en we hadden twee soorten glas.” Niet te vergelijken met het bijna eindeloze assortiment dat er nu is. “In er waren geen computers: we moesten alles zelf berekenen en snijden.” Er werden vooral foto’s, schilderijen en handwerken ingelijst. Maar ook dat veranderde. De meest bijzondere items: “Een gebreide onderbroek, de afgeknipte paardenstaart van een man, een bh en een verfkwast met een gulden.” Alles is in te lijsten. “Alleen bloemen doen we niet.”

Vakmanschap
Lia en Wim deden het, samen met hun medewerkers, met liefde. “Veel voorwerpen hebben voor de klant een emotionele waarde.” Dat geldt ook voor de foto’s: “Als je vroeger trouwde stond je overal bij de familie in een lijstje op de kast.” De lijstenmakerij verkoopt ook betaalbare kunst: “We zijn geen galerie in de Kalverstraat. Betaalbare kunst, en printen van foto’s op papier of canvas zijn erg in trek. Een lijst op maat, naar persoonlijke wens maakt het af.”
Voor de klanten
Lia en Wim gaan de contacten met hun klanten missen. “Door corona is zelfs een leuk afscheid niet mogelijk.” Het alternatief: hoge kortingen, tot wel 50 procent, op foto- en wissellijsten en kunst. Kom maar kijken! We laten het opgeruimd achter voor Isabelle.”

Lysette Verwegen

we genoten van de blijdschap van klanten met hun inlijstwerk

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten