<p>Danny de Vries kreeg maandag in de Sint Fransiscuskerk de ambtsketen omgehangen door zijn echtgenoot Martijn. Foto: Aschwin Snel</p>

Danny de Vries kreeg maandag in de Sint Fransiscuskerk de ambtsketen omgehangen door zijn echtgenoot Martijn. Foto: Aschwin Snel

(Foto: FOTOGRAFIE ASCHWINSNEL)

Danny de Vries geïnstalleerd als burgemeester van Oudewater

  •   keer gelezen

Afgelopen maandag is tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Sint Fransiscuskerk drs. Danny de Vries geïnstalleerd als nieuwe burgemeester van Oudewater. Helaas kon vanwege de coronamaatregelen maar een handje vol mensen daarbij lijfelijk aanwezig zijn. Het was wel mogelijk dat iedereen via een directe livestream mee kon kijken naar dit bijzondere moment.


Oudewater - Als plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad had Kees de Bruijn de leiding van deze buitengewone raadsvergadering. Aanwezig waren onder anderen de echtgenoot van Danny de Vries, hun beider moeders, een aantal sprekers en vervangend burgemeester Wim Groeneweg. Locoburgemeester Bob Duindam was verhinderd vanwege een coronabesmetting en heeft via een digitaal filmpje zijn toespraak gehouden.
Allereerst sprak Hans Oosters, de commissaris van de Koning in Utrecht tot Danny de Vries. “Een blik op de CV van Danny laat zien dat hij het kan. Een allround man voor een allroundbaan.”
Het ambt als burgemeester typeerde hij met de woorden; stressbestendig, troost bieden en krachtig optreden. “Het is een balans tussen zichtbaarheid en terughoudendheid.”
Daarna legt Danny de Vries de eed af. Er waren tussen de toespraken door persoonlijke filmpjes te zien van familie en bekenden van De Vries. Dat maakte de bijeenkomst heel persoonlijk. Ook inwoners maakten filmpjes waarin de nieuwe burgemeester hartelijk welkom werd geheten.
Raadslid Judith de Vor sprak de burgemeester toe als voorzitter van de vertrouwenscommissie. “U bent nu de zestiende burgemeester van Oudewater. U moest de afgelopen weken loslaten wat u lief was om twee handen vrij te hebben voor de nieuwe taak in Oudewater.” Ze bood hem, op afstand, een mandje typische streekproducten aan in ruil voor de Twentse.
Burgemeester Victor Molkenboer van Woerden verwelkomde Danny als buurman, in de ambtelijke organisatie en burgemeesterskring. “Het is geen gemakkelijke klus, burgemeester in crisistijd. Maar de vuurwerkramp heeft je gemaakt tot wie je bent.” Waarnemend burgemeester Wim Groeneweg werd verschillende keren geprezen omdat hij het uitstekend had gedaan.
Het was de taak van loco-burgemeester Duindam geweest om de ambtsketen over te dragen. Vanwege de coronavoorschriften mocht Martijn, als echtgenoot dit doen. Danny zelf hield als laatste een speech. “Wat een warme woorden. Het raakt me. Ik voel me meteen thuis.”
Hij typeert zichzelf als geen hokjesdenker en wil betrouwbaar zijn en veiligheid bieden. In januari komen ze in Oudewater wonen. Aan het eind van de bijeenkomst krijgt hij van Kees de Bruijn de voorzittershamer van de gemeenteraad aangereikt via een vlaggenstok. “Om het orkest van de raadsleden te kunnen dirigeren.”
Danny de Vries beëindigde met een klap van de hamer zijn eerste vergadering.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten