Foto:

De achterkant van het nieuws

  •   keer gelezen

Soms duizelt het mij. Het nieuws. Wat gebeurt er veel in deze wereld. Zichtbaar, maar ook onzichtbaar. Soms komt er een nieuwsbericht langs waar een wereld achter schuil gaat. Ik zal een voorbeeld noemen. 


Deze week werd bekend dat de verkoop van messen aan jongeren sterk aan banden moet worden gelegd. Een goede wet hiervoor moet nog verder uitgedacht worden. Zoveel steekincidenten tegenwoordig. Dat is echt iets van deze tijd. Onder jongeren is een enorme angstcultuur ontstaan waardoor ze het blijkbaar ‘veiliger’ vinden om ook een mes op zak te hebben. Op z’n zachts gezegd zeer zorgelijk. In plaats van een robbertje vechten, wat ook heftige gevolgen kan hebben, wordt tegenwoordig een mes getrokken. In zo’n tijd leven we.

Enorme druk op jongeren

Dan wordt er vanuit de regering gezocht naar wetten met torenhoge boetes om dit een halt toe te roepen. Maar wat zit er allemaal achter dit gedrag, denk ik dan? Zijn sommige jongeren zo slecht geworden? Is er zoveel angst onder hen, onvrede en zelfs moordlustige gevoelens? En waarom dan? Wat is de reden dat er onder hen een cultuur is ontstaan dat steken met één of ander scherp mes, en dat kan zelfs gewoon een broodmes zijn, bijna normaal is geworden? Wat gebeurt er allemaal onder onze jongeren? Een paar antwoorden kan ik wel bedenken. Onze jongeren groeien op in buurten, gezinnen, scholen en een internet-en-TV-nep-wereld die steeds ingewikkelder en gecompliceerder worden. Met als gevolg enorme druk op onze jongvolwassenen. Je zult maar in een achterstandswijk opgroeien, je zult maar als allochtoon met de nek aangekeken worden, je zult maar buiten de groep vallen omdat je anders bent. De wetten pakken het probleem slechts aan de voorkant aan. Dat weten we allemaal. Zullen wij dat eens met elkaar aan de achterkant proberen? Door wat liefde, begrip en echte aandacht voor hen op te brengen kunnen we ze misschien ook bereiken.

column | Margreet Nagtegaal

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten