<p>Gusta de Jong-Bakker (r) zit met haar Wereldwinkel al weer 20 jaar in de oude melkwinkel van Wim van der Graaf (l). Foto: Paul van den Dungen</p>

Gusta de Jong-Bakker (r) zit met haar Wereldwinkel al weer 20 jaar in de oude melkwinkel van Wim van der Graaf (l). Foto: Paul van den Dungen

Foto: (C) Paul van den Dungen

Wereldwinkel maakt de wereld een beetje mooier

  •   keer gelezen

In 1974 begint Gusta de Jong-Bakker in haar woning in Rapijnen met de verkoop van fair trade koffie. Vanaf 1999 vestigt zij haar Wereldwinkel aan de Nieuwe Zandweg in Linschoten in de voormalige melkzaak van Wim van der Graaf.


Linschoten - Vrienden die Evert en Gusta de Jong een dienst hadden bewezen bij de aankoop van een andere woning wilden daarvoor niets terug hebben. Op aandringen kwamen zij met een doos fair trade koffie en zeiden daarbij: “Probeer die maar te verkopen.” Daarbij vertelden zij het verhaal van de boeren op de koffieplantages, hun arbeidsomstandigheden die vaak schamele en oneerlijke opbrengsten voor hun producten kregen. Gusta begon de koffie te verkopen en tot haar verbazing vond die gretig aftrek via kerk, verenigingen en scholen. Voor ze het wist was de doos leeg en besloot ze een nieuwe voorraad koffie aan te schaffen. Nadat Gusta zich verder had verdiept in deze handel, kocht zij ook fair trade thee, rietsuiker, honing en wijn in, als onderdeel van haar assortiment. Achteraf bezien is dat het begin geweest van de oprichting van een Wereldwinkel.
Een keer per jaar hielden Gusta en Evert open huis en veranderde de woonkamer in een fair trade winkel. In 1999 verhuist de familie De Jong naar een woning aan de Nieuwe Zandweg, tegenover de melkwinkel van Wim van der Graaf. Wim had in die tijd een rijdende winkel in Linschoten en omstreken en zijn vrouw dreef de melkzaak. Na haar overlijden komt de winkel leeg te staan als Wim van der Graaf ook zijn rijdende winkel van de hand doet. Gesprekken tussen Gusta en Wim leidden ertoe dat Wim haar vraagt of zij de winkelruimte wil gaan gebruiken voor de verkoop van haar producten. Inmiddels zit de Wereldwinkel al weer 20 jaar op deze plek. Gusta: “Alles wat ik in- en verkoop is fair trade, zodat de makers van deze spullen een eerlijke prijs voor hun waren krijgen.”
Ook deze week is er weer een open huis en dat inmiddels al 45 jaar. Gusta vertelt het verhaal over de Tony Chocolonely chocolade die in haar winkel een speciale tafel heeft. In het seizoen 2018-2019 worden er wereldwijd ruim 43 miljoen repen verkocht en wordt er met zo’n 6600 boeren samengewerkt en kan er bijna 3 miljoen euro aan extra premie worden uitgekeerd. De chocoladerepen van Tony Chocolonely hebben geen mooie rechte blokjes om af te breken, waarmee de makers laten zien hoe oneerlijk het in de wereld is verdeeld.”
Het is druk deze middag, klanten lopen af en aan en het is verwonderlijk dat de meeste mensen niet gericht komen kopen, maar even rond willen kijken. Tijdens dat kijken wordt het ene na het andere cadeautje ingepakt. “Ik voorzie met deze winkel in Linschoten in een behoefte. De mensen hoeven niet naar Woerden maar kunnen hiervoor dicht bij huis blijven.
Bij iedere verkoop worden er altijd drie mensen blij; de makers van het product; de koper en de ontvanger van het cadeautje.” De Wereldwinkel aan de Nieuwe Zandweg 5 in Linschoten is dagelijks geopend.

Paul van den Dungen

Bij iedere verkoop worden er altijd
mensen blij

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten