Afbeelding
Aangeboden door Enroute

Hulp bij ziekte en arbeidsongeschiktheid

Algemeen 116 keer gelezen

Ziek worden is erg vervelend, helemaal als dit er voor zorgt dat je voor een langere tijd niet meer aan het werk kunt. Op zo’n moment bekijk je samen met je werkgever en de arbodienst of bedrijfsarts wat de mogelijkheden voor je zijn. Maar wat komt hier allemaal bij kijken en hoe gaat het precies verder als je in ziekteverzuim bent of arbeidsongeschikt raakt? Wij vertellen je er graag meer over! 

Langdurig ziekteverzuim 

We spreken van langdurig ziekteverzuim als iemand meer dan zes weken achter elkaar ziek is. Hierbij is het belangrijk om een re-integratiebureau in te schakelen en een re-integratiedossier bij te houden. Vervolgens wordt de vooruitgang regelmatig besproken en wordt er gekeken of de werknemer weer aan het werk kan. In de meeste gevallen is de werkgever ook verplicht om de zieke werknemer door te blijven betalen. Controleer wel altijd goed wat je rechten zijn voor jouw situatie. 

Weer aan het werk 

Als wordt besloten dat een werknemer weer aan het werk kan, moet er in overleg een integratieverslag worden gemaakt met alle concrete afspraken rondom de hervatting van het werk. Als wordt besloten dat iemand weer kan werken, kan dit door middel van twee verschillende integratiesporen. Namelijk reintegratie eerste spoor en reintegratie tweede spoor. Het eerste spoor houdt in dat de zieke werknemer zijn of haar werkzaamheden kan hervatten bij de huidige werkgever. Mocht dit spoor niet haalbaar zijn, dan volgt het tweede spoor. Dit houdt in dat de werknemer bij een andere werkgever aan de slag gaat. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als de werknemer door de ziekte geen functie meer kan uitvoeren bij de huidige werkgever. Dit brengt ons gelijk bij het volgende punt. 

Functie 

Als je weer aan het werk kunt bij je huidige werkgever, kan het zo zijn dat je niet in dezelfde functie weer aan de slag kan. In plaats hiervan krijg je passend werk. Wat het passend werk precies inhoudt hangt af van het bedrijf en in hoeverre je lichaam in staat is om te werken. In het geval dat je wel in je huidige functie weer kunt beginnen, is het verstandig om eerst rustig op te bouwen. Dan kijkt je werkgever of het mogelijk is om je taken te verlichten, zodat je er rustig in kunt komen. Meestal wordt het werk dan verdeeld onder verschillende collega’s. Als je gezondheid dusdanig is dat je geen taken meer kunt uitvoeren bij je huidige werkgever, zul je dus een andere functie moeten vervullen bij een andere werkgever. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Lopikse burgemeester De Graaf gaat weer op pad om Koninklijke onderscheidingen uit te reiken Nieuws 18 apr, 13:01
Afbeelding
Lopikse raad behandelt subsidie politieke partijen (nog) niet Nieuws 18 apr, 11:33
Afbeelding
Gemeente Lopik erkent onduidelijke communicatie over gekapte bomen bij Zeldenrust Nieuws 18 apr, 11:30
Gert Kruys per direct weg bij Montfoort SV'19 Sport 18 apr, 10:29
Afbeelding
Kabouters zijn meer dan welkom op basisschool De Trekvogel in IJsselstein Nieuws 18 apr, 09:00
Afbeelding
Gemeente vraagt inwoners mee te denken over herinrichting Benschop Nieuws 18 apr, 01:23
• De Nieuwegeinse band Dutchicana is één van de finalisten.
Vier bands strijden om titel Fulco's Battle of the Bands 2024 Nieuws 17 apr, 19:12
Afbeelding
Ook Cals College geraakt door cyberaanval leverancier van boeken Nieuws 17 apr, 13:37