Marleen van Dam uit Oudewater beklom de Kilimanjaro en schreef daarover het boek getiteld '5895'. Foto: Paul van den Dungen
Marleen van Dam uit Oudewater beklom de Kilimanjaro en schreef daarover het boek getiteld '5895'. Foto: Paul van den Dungen Foto: (C) Paul van den Dungen

Voor Marleen is geen berg te hoog

Algemeen 334 keer gelezen

De aantrekkingskracht van de Kilimanjaro, met zijn 5895 meter de hoogste berg van Afrika en daarmee 2000 meter hoger dan de Machu Pichu in Peru was voor Marleen van Dam uit Oudewater zo groot, dat hij op haar bucketlist belandde.

Oudewater/Woerden - Marleen van Dam (1965) is al 25 jaar ondernemer. Ze houdt heel veel van reizen, is sportief en uitdagende doelen staan voortdurend op haar wensenlijst. In 2015 verkocht ze haar reisbedrijf Uniglobe Smart Business Travel in Woerden. Daarna ging zij aan de slag als ervaringsdeskundige om hulp te bieden aan ondernemers in het Midden- en Kleinbedrijf om de specifieke uitdagingen in hun bedrijf te overwinnen. Daarvoor maakt Marleen niet alleen gebruik van haar eigen ervaringen, maar ook van de strategieën en systemen van het internationale ActionCOACH. Zij leert ondernemers hoe ze een winstgevend bedrijf kunnen opbouwen dat ook zonder hen kan werken.

Na haar terugkomst uit Tanzania besluit ze een boek te schrijven. Daarin vertelt Marleen het verhaal van haar wandeltocht. Ze neemt je mee tijdens haar voorbereidingen en op de tocht zelf. Vanaf haar droom tot en met de daadwerkelijke beklimming beschrijft ze alle ups en downs. Ook geeft ze duidelijke handvatten en handige tips, hoe je hier als ondernemer mee om kunt gaan en toont hierin de paralellen met het ondernemen. Marleen is altijd een outdoor sporter geweest en een groot liefhebber van de natuur. “Het volgende doel dat ik voor ogen heb is het beklimmen van de Machu Pichu in Peru, maar daarvoor leg ik mijzelf altijd eerst een ander doel op. Dat zou dit jaar de ADFYS Triatlon in Montfoort zijn geweest, maar die kwam door corona te vervallen. Mijn inschrijving heb ik laten staan en volgend jaar wil ik daar beslist aan deelnemen en pas daarna, als een soort beloning, begin ik aan mijn trip naar Peru.”

Het is eigenlijk een beetje een werk- en leerboek geworden, zegt Marleen, met daarin het verhaal van de waanzinnige zesdaagse tocht naar de top van de Kilimanjaro. Iedere dag wordt door haar in een hoofdstuk beschreven. De eerste 4700 meter blijken later in geen verhouding te staan tot de rest van de reis. Voetje voor voetje schuifelend door dik puin gaat het in de nacht de winderige berg op bij een temperatuur van min 20 graden. Bij zonsopkomst wordt de top bereikt. Emotioneel ondergaat Marleen het weidse uitzicht en ze voelt zich on the top of the world. “I made it. Ik heb mijn uiteindelijke doel bereikt. Het was zwaar, heel zwaar maar toont opnieuw dat een mens zoveel meer kan dan hij denkt. Never give up.” Kostte de heenreis ruim zeven uren, de terugreis naar het kamp werd in drie uur afgelegd.
Natuurlijk is het boek is niet alleen voor ondernemers. Iedereen die de ambitie heeft om zijn dromen te verwezenlijken kan hier zijn voordeel mee doen. Een mooi cadeau voor de feestdagen. 5895 is te koop bij The Read Shop in Oudewater, Boekhandel De Kler, Voorstraat Woerden of via www.marleenvandam.nl/5895.

Paul van den Dungen

boek toont dat een mens zoveel meer kan
dan hij denkt

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Provincie Utrecht werkt als aandeelhouder mee aan oplossingen overvol elektriciteitsnet Nieuws 23 uur geleden
Afbeelding
Werkgroep Dementievriendelijk IJsselstein zoekt trainers Nieuws 28 mrt, 07:09
Afbeelding
Jong en oud hebben veel plezier met het maken van paasstukjes Nieuws 27 mrt, 18:17
Afbeelding
Komst en vertrek spelers Montfoort SV'19 Nieuws 27 mrt, 16:41
• Carla Post wilde een speeltuin voor álle kinderen.
Tien jaar speeltuin Kloosterplantsoen Nieuws 27 mrt, 08:54
Afbeelding
RMN: gewijzigde dienstverlening rondom Pasen Nieuws 27 mrt, 08:38
Afbeelding
Keukenbrand aan Lanceerplaats in IJsselstein 112 26 mrt, 21:03
• Gijs (l) en Bram hopen veel geld op te halen voor KiKa.
Broers doen halve triathlon voor KiKa Nieuws 26 mrt, 07:10