Joop Tamboer presenteert zijn straatnamenboek bij Logica. (Foto: Karin Doornbos)
Joop Tamboer presenteert zijn straatnamenboek bij Logica. (Foto: Karin Doornbos)

Alle IJsselsteinse straatnamen in één boek

Algemeen 238 keer gelezen

Na jaren van onderzoek is het zover. Het naslagwerk ‘De straatnamen van IJsselstein’ ziet het levenslicht. Vorige week overhandigde schrijver Joop Tamboer (85) het allereerste exemplaar aan burgemeester Patrick van Domburg. “Een aanwinst voor onze historierijke stad!” laat Van Domburg via de sociale mediakanalen weten.                

IJsselstein - Tamboers interesse in de IJsselsteinse straatnamen kwam in eerste instantie door zijn werk. Begin 1959 komt hij naar IJsselstein. De stad is dan nog klein. “Pakweg zesduizend inwoners.” De jonge ingenieur gaat als bouwkundig opzichter/tekenaar bij de gemeente aan de slag. Een jaar later betrekt hij met zijn vrouw één van de net opgeleverde flats aan de Vicarielaan. “We hadden een prachtig vrij uitzicht over de boomgaarden”, memoreert hij.
Aanvankelijk wordt hij ingezet voor diverse tekenwerkzaamheden. Eén van zijn eerste projecten is de voormalige Koningsstraat, de huidige Schuttersgracht. Voor dat gebied moest een nieuw planontwerp komen. Dat is zijn eerste confrontatie met een veranderende straatnaam. Later krijgt hij vaker te maken met sloop van oude wijken zoals de Julianawijk en is hij nauw betrokken bij de invulling van nieuwe ontwerpen. IJsselstein groeit, en Joop staat aan de wieg van de opbouw van vele straten en wijken.
Alle nieuwe straten moeten namen krijgen met een logische, historische context. Daar gaan vele bijeenkomsten aan vooraf. Er is een straatnamencommissie waarin ook de Historische Kring IJsselstein (HKIJ) zitting heeft. Tamboer heeft hierbij een leidende rol. Na zijn pensioen realiseert hij zich dat er dingen zijn die alleen hij weet, en die nergens op papier staan. “Juist die kleine interessante weetjes.”
Zo ontstaat het idee voor een boek, waar hij jarenlang aan werkt.

Interessante weetjes

Joop is een boeiend verteller en ondanks zijn respectabele leeftijd heeft hij een ijzeren geheugen. Het boek bevat een algemene inleiding en een straatnamenoverzicht op alfabetische volgorde. “Mensen gaan altijd meteen op zoek naar hun eigen straat”, lacht hij. Maar daar doe je het boek geen recht mee. Het is een waardevol overzichtsdocument van de historische stad IJsselstein vanaf de veertiende eeuw tot nu. De teksten zijn voorzien van bijzondere foto’s en fraaie getekende kaarten. Een echt naslagwerk. Het boek is exclusief verkrijgbaar bij boekhandel Logica in de Benschopperstraat. Joop heeft het in eigen beheer uitgegeven. Bij voorinschrijving is al een groot deel verkocht en de reacties zijn lovend. “Prachtig!” en “als echte IJsselsteiner hoor je dit in huis te hebben” is te lezen op een populaire Facebookpagina over IJsselstein.
Een favoriete straat heeft hij niet, al is het geen toeval dat er op de cover van het boek een foto van de Kerkstraat prijkt. Met op de achtergrond Woonzorgcentrum Isselwaerde. “Daar is mijn vrouw twee jaar geleden overleden.” Een mooi stukje symboliek. Op deze manier is ze er toch een beetje bij.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Auto in brand op De Clinckhoeff in IJsselstein 112 24 apr, 14:21
Afbeelding
Trainer Mo Touh maakt overstap naar nieuwe club Sport 24 apr, 09:17
• Marian, Henk en David nemen alvast een kijkje waar het spektakel plaats zal gaan vinden.
Rotary Lopikerwaard organiseert eerste drakenbootrace in IJsselstein Nieuws 24 apr, 03:10
• Sanne, Rachma en Rachel in de buurtkamer van Montfoort in de bibliotheek.
Montfoortse Buurtkamer helpt tegen eenzaamheid Nieuws 23 apr, 16:31
Afbeelding
Koeien wat later dan anders de wei in Nieuws 23 apr, 16:12
Afbeelding
Storing bij slagbomen IJsselbrug in Montfoort verholpen UPDATE 23 apr, 12:05
Afbeelding
Raad Montfoort stemt in met veertig flexwoningen aan de Bleek Nieuws 23 apr, 10:14
Afbeelding
Auto's op de Weg der Verenigde Naties in IJsselstein kunnen uitzwenkende trailer niet ontwijken 112 22 apr, 20:37