<p>In juni van dit jaar graasden de schapen onder meer nog in IJsselstein, waar burgemeester Van Domburg het hek open deed. Archieffoto</p>

In juni van dit jaar graasden de schapen onder meer nog in IJsselstein, waar burgemeester Van Domburg het hek open deed. Archieffoto

(Foto: )

Streekherder Huug Hagoort stopt in onze regio

  •   keer gelezen

Montfoort / Oudewater / IJsselstein / Lopik - Een teleurstelling voor de liefhebbers van de Schoonebeeker heideschapen van streekherder Huug Hagoort. Al een viertal jaren trekt hij met zijn schapen langs IJsselstein, Lopik, Oudewater, Montfoort en Linschoten. Hij trekt zich terug uit onze regio.


De website van de gemeente Oudewater meldt dat Hagoort door privé omstandigheden het aantal gebieden waar hij met zijn kudde graast moet beperken. Hij blijft actief in de gebieden dicht bij zijn huis en de gebieden die makkelijk te begrazen zijn. Helaas geldt dat niet voor De Utrechtse Waarden, waar de vier gemeenten onder vallen.

De te begrazen gebieden in De Utrechtse Waarden bestaan uit kleine en veel verspreid liggende stukjes. Dat maakt het werk intensief. Daarnaast heeft dit gebied te maken met veel vandalisme, ondanks toezicht van de wijkagent, Zo zijn hekken van het nachtverblijf gesloopt, is een paar keer geprobeerd om de accu’s van het schrikhek te stelen, zijn in Lopik schapen gestolen en jagen loslopende honden de kudde op waardoor er al diverse schapen zijn verdronken.

In IJsselstein graasde de kudde onder meer op de wal aan de Weg van de Verenigde Naties, in een park in Zenderpark en het Randdijkse Bos, in Oudewater in het Veenweidepark / Park Ruyghe Wey. In Montfoort was de kudde vooral een grote trekpleister in het Stadspark.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten