Ook Mike Verkleij en Geke Ekelschot van De Heeren van Montfoort zijn sterk beperkt in hun gastvrijheid en hopen op een snelle, blijvende versoepeling van de maatregelen. Foto: Paul van den Dungen
Ook Mike Verkleij en Geke Ekelschot van De Heeren van Montfoort zijn sterk beperkt in hun gastvrijheid en hopen op een snelle, blijvende versoepeling van de maatregelen. Foto: Paul van den Dungen Foto: Paul van den Dungen

Horeca klem tussen de maatregelen

Algemeen 387 keer gelezen

De Nederlandse horeca zit deze tweede lockdown in extra zwaar weer. Door de beperkende maatregelen zijn de naderende feestdagen voor veel ondernemers tot een nachtmerrie geworden.

Montfoort -  Het is zondagavond 15 maart als de scholen en de kinderopvang dicht moeten en ook de eet- en drinkgelegenheden, sportclubs en coffeeshops hun deuren om 18.00 uur onmiddellijk moeten sluiten. Alleen afhalen blijft mogelijk. Nu zien restauranteigenaren de tweede lockdown met lede ogen aan. Geke Ekelschot, eigenaar van De Heeren van Montfoort, de Commanderije van Sint Jan en Kasteel Montfoort stelt dat deze tweede sluiting zelfs erger is dan de eerste. “De eerste keer werden we er gewoon door overdonderd en moesten wij die zondagavond de diners van mijn veertig gasten abrupt afbreken. De gasten die later die avond zouden komen zijn afgebeld en kregen later hun diner aan huis bezorgd. Dat was ook meteen het moment waarop wij onze bezorgservice hebben opgestart.”

Bruiloften

In de zomermaanden werd het bezoek aan de horeca weer versoepeld, maar de gedeeltelijke tweede lockdown zorgde ervoor dat de horeca vanaf half oktober stapsgewijs weer op slot ging. Geke Ekelschot: “In de eerste lockdown werden de voorgenomen huwelijken van maart alvast verschoven naar juni. Daarna verschoven de bruidsparen ze naar oktober en inmiddels is dat alweer april van 2021 geworden. Niemand weet wat de toekomst op coronagebied zal worden, dus het is voor iedereen erg moeilijk om daarop te anticiperen. Ook onze catering ligt nagenoeg stil. Heel veel bedrijven hebben hun personeel nu veelal thuis werken en er zijn geen bedrijfsbijeenkomsten. De trouwpartijen die wel doorgaan zijn aangepast tot alleen maar de huwelijksceremonie en verder niets. Dat scheelt veel omzet.’’
Natuurlijk is ook hij blij met de financiële steun van de overheid. ‘’Maar die wordt inmiddels langzaam afgebouwd. Ook wij kregen uitstel van het betalen van belasting, maar het nieuwe jaar staat al bijna voor de deur en straks moet die belasting toch echt betaald gaan worden. Er is beduidend minder omzet, niet alleen hier, maar in de hele horeca. Wij zitten nu op ongeveer 35% van mijn normale jaaromzet doordat alle zakelijke partijen en veel bruiloften geannuleerd zijn en dat kost heel veel geld. Teruggerekend betekent dit, dat we nu vier tot vijf jaar voor niets hebben gewerkt.’’

Hart onder de riem

Vanzelfsprekend houden zij zich aan de landelijke regels en waar nodig is er goed overleg met de gemeente Montfoort. ‘’Bijzonder vond ik de avond voor de tweede sluiting dat de burgemeester ons hier nog een hart onder de riem kwam steken. Dat hebben wij allemaal heel erg gewaardeerd. Het is wat het is en ik moet daarin berusten en het accepteren, maar tevens creatief blijven, in oplossingen blijven denken, positief zijn en ondanks de coronacrisis het inmiddels 85-jarige bedrijf zo goed als mogelijk door deze tijd heen loodsen.”

Elders aan de slag

Geke Ekelschot is met Mike Verkleij en Dave Mink steeds weer op zoek naar nieuwe mogelijkheden. Een aantal medewerkers is vrijwillig vertrokken, terwijl een aantal heeft ingestemd met minder uren. Daarnaast verhuurt Geke bijvoorbeeld een aantal van zijn medewerkers aan andere Montfoortse bedrijven die om personeel verlegen zitten. Zij gaan tijdelijk elders aan de slag. In de zomermaanden was dat bijvoorbeeld aan TeBi. Horecamedewerkers die daar tegels verkochten..., maar in deze tijd is het ook de koekjesfabriek die dringend om mensen verlegen zit. Voor hen zijn het hoogtijdagen.

Boxen

Doordat vooral de kerstdiners bij de bedrijven niet kunnen doorgaan, zijn er als alternatief naast het bezorgrestaurant, brunch-, borrel- en dinerboxen ontwikkeld voor zowel de zakelijke als particuliere markt, Zondagmiddag gaven directeuren van verschillende bedrijven, die meestal in deze tijd met hun personeel van het kerstdiner genieten, in de keuken van De Heeren van Montfoort uitleg over hoe deze dinerboxen thuis uitgeserveerd kunnen worden. Dit alles werd gefilmd en in de box gestopt. “Wij gaan vol voor deze alternatieve ideeën, maar hopen desondanks dat de horeca spoedig open mag. Het verwennen van gasten heeft plaatsgemaakt voor zorgen naar de toekomst.’’

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Komst en vertrek spelers Montfoort SV'19 Nieuws gisteren
• Carla Post wilde een speeltuin voor álle kinderen.
Tien jaar speeltuin Kloosterplantsoen Nieuws 27 mrt, 08:54
Afbeelding
RMN: gewijzigde dienstverlening rondom Pasen Nieuws 27 mrt, 08:38
Afbeelding
Keukenbrand aan Lanceerplaats in IJsselstein 112 26 mrt, 21:03
• Gijs (l) en Bram hopen veel geld op te halen voor KiKa.
Broers doen halve triathlon voor KiKa Nieuws 26 mrt, 07:10
Afbeelding
Cheque voor 17e eeuws schilderijtje van vroegere burgemeester Montfoort Nieuws 25 mrt, 17:10
Afbeelding
Overval op woning in Lopik blijkt poging tot oplichting update 25 mrt, 16:46
• Overhandiging van de cheque door Wob Scholtens, voorzitter van BCM aan Marjon de Jong van 't Bakkershuis
Succesvolle bridgeactie voor Bakkershuis Montfoort Nieuws 25 mrt, 16:00