Afbeelding
Aangeboden door Chordify

David Guetta fan van deze Nederlandse muziektechnologie

Algemeen 231 keer gelezen

De muzieksoftware van het Nederlandse bedrijf Chordify wordt door miljoenen muzikanten wereldwijd gebruikt. Een algoritme herkent automatisch de akkoorden uit liedjes waardoor men zelf nummers mee kan spelen. De dienst vooral door gitaristen gebruikt, dus dat de wereldberoemde DJ David Guetta een van de enthousiaste Chordify-gebruikers is is opvallend. In een interview legt David Guetta uit hoe hij de Nederlandse technologie gebruikt voor het produceren van zijn muziek. “De kracht van deze technologie is groot.”

Na zo’n twintig jaar non-stop touren is David Guetta ineens niet meer op reis. Hij is er vrij kalm onder en richt zich nu vooral op nog meer muziek maken in de studio. “Ik ben niet aan het stressen, ik zit nu dieper in de muziek.” Zijn zoektocht naar de perfecte akkoordprogressie en het ultieme geluid gaan onverminderd door. We vroegen hem waar hij aan werkt en hoe hij dat precies doet. Een van zijn specialiteiten is het creeren van mash-ups, waarbij vaak totaal verschillende songs moeiteloos door elkaar worden gemixt. 

Hoe werk je precies als je mash-up maakt?

“Voor het maken van mash-ups gaat het allemaal om het combineren van zanglijnen en bijpassende akkoorden. Het makkelijkste is om een zanglijn in een bepaalde toonsoort, bijvoorbeeld A-mineur, over een ander liedje te leggen dat geschreven is in diezelfde toonsoort. Zo werk ik dus niet. Ik doe het wat ingewikkelder.”

Guetta vertelt hoe hij de bekende nummers eigenlijk opnieuw produceert. De informatie die hij daarvoor nodig heeft haalt hij uit Chordify. Het zelflerend algoritme geeft automatisch de akkoorden bij elke audio track, waarmee Guetta vervolgens verder mee aan de slag kan. 

“Bij het reconstrueren van de akkoordprogressie denk ik in getallen, Romeinse getallen om precies te zijn. Een akkoord heeft een eigen Romeins nummer in een toonladder en als je de akkoordprogressie in Romeinse nummers hebt, kun je die akkoordprogressie omzetten naar een andere toonsoort, maar de algehele vibe blijft hetzelfde. De akkoorden die ik in Chordify vind zet ik in mijn producerprogramma zodat de vocalen die ik wil gebruiken perfect passen.”

 Met dit kijkje in de keuken bij Guetta snap je als publiek beter waarom zijn mash-ups allemaal zo lekker klinken; de muziek is helemaal gereproduceerd en alles is met finesse op elkaar afgestemd. Guetta: “Door de aanpassingen geef je het publiek een unieke ervaring, want de melodieën komen veel verrassender over. Zonder de hulp van technologie als Chordify zou het allemaal voor geen meter klinken.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Trainer Mo Touh maakt overstap naar nieuwe club Sport 24 apr, 09:17
• Marian, Henk en David nemen alvast een kijkje waar het spektakel plaats zal gaan vinden.
Rotary Lopikerwaard organiseert eerste drakenbootrace in IJsselstein Nieuws 24 apr, 03:10
• Sanne, Rachma en Rachel in de buurtkamer van Montfoort in de bibliotheek.
Montfoortse Buurtkamer helpt tegen eenzaamheid Nieuws 23 apr, 16:31
Afbeelding
Koeien wat later dan anders de wei in Nieuws 23 apr, 16:12
Afbeelding
Storing bij slagbomen IJsselbrug in Montfoort verholpen UPDATE 23 apr, 12:05
Afbeelding
Raad Montfoort stemt in met veertig flexwoningen aan de Bleek Nieuws 23 apr, 10:14
Afbeelding
Auto's op de Weg der Verenigde Naties in IJsselstein kunnen uitzwenkende trailer niet ontwijken 112 22 apr, 20:37
Afbeelding
Droomdag voor 9-jarige Theodoor uit IJsselstein Nieuws 22 apr, 16:50