Tanja Vlieger zette Jaap Valk en Carlien van Vliet én alle andere vrijwilligers een week in het zonnetje. (Foto: Lysette Verwegen)
Tanja Vlieger zette Jaap Valk en Carlien van Vliet én alle andere vrijwilligers een week in het zonnetje. (Foto: Lysette Verwegen)

Bibliotheekvrijwilligers in het zonnetje gezet

Algemeen 197 keer gelezen

Elk jaar worden landelijk op 7 december alle vrijwilligers in het zonnetje gezet. Voor de bibliotheek was dit jaar één dag niet genoeg om haar vrijwilligers te bedanken. De Dag van de Vrijwilliger werd daarom De Week van de Vrijwilliger; om elke dag een categorie in het zonnetje te zetten.

IJSSELSTEIN - Met een vast personeelsbestand van 18 man/vrouw in IJsselstein zijn de 80 IJsselsteinse vrijwilligers onmisbaar. Zij zijn het die bezoekers verwelkomen en de weg wijzen, boeken opruimen, klussen, digitaal ondersteunen, de VoorleesExpress vormen en taalactiviteiten begeleiden. “En misschien vergeet ik nog functies”, aldus medewerker Tanja Vlieger. Even later vult ze aan: “De vrijwilligers voor de afhaalbieb en de bibliotheek aan huis. En veel vrijwilligers hebben zelfs een dubbelfunctie. De bibliotheek zou zonder vrijwilligers niet kunnen bestaan.” Voor elke vrijwilliger staat een tas met lokale producten, een kop koffie en wat lekkers klaar. “Misschien gaan we deze speciale week wel jaarlijks herhalen.”



Taalvrijwilliger
Jaap Valk is een van de taalvrijwilligers, in de bibliotheek maar ook via VoorleesExpress bij mensen thuis. Ook in coronatijd. Mét een facemask: “Taal en praten gaan niet samen met een mondkapje, want mensen kijken naar je mond én moeten je goed kunnen verstaan.” Hij zet zich al sinds 2011 in, begonnen als taalmaatje. “Het was mijn eerste taalvrijwilligerswerk. Zo leuk om te doen: het contact met mensen, goede gesprekken, structuur in de week en leuke collega’s. Het is een warm bad. Iedereen is blij met je.” Al gauw kreeg hij meerdere taaltaken. “Als je eenmaal gecharterd bent weten ze je te vinden”, lacht hij.



Gastvrouw
Carlien van Vliet begon anderhalf jaar geleden met boeken opruimen en werd gastvrouw. “Via het opruimen weet ik nu elke hoek in de bibliotheek te vinden.” Gastvrouwschap en computerervaring bracht ze vanuit haar werk al mee. “Dat kan ik nu inzetten op het gebied waar ik voorheen geen tijd voor had: lezen. En het biebabonnement is mooi meegenomen.” Ze is net als Jaap lovend over de sfeer in de bibliotheek en onder de vrijwilligers. “Het werk is zinvol en het is leuk om waardering van collega’s en bezoekers te krijgen, net als de dankbaarheid en blijheid die je ervaart als je mensen helpt.” Tanja kopt in: “Daarom is de afkorting van Bibliotheek Lek en IJssel ook BLIJ.”


Verrassende ervaringen
Het vrijwilligerswerk is verrassend. Zo kwam Jaap ook in de huiswerkbegeleiding terecht. “In een gezin waar ik voorlees. Als kind wilde ik docent worden. Dat is niet gebeurd, maar ik vind het nog steeds leuk.” Taal en lezen waren belangrijk in zijn gezin: “Als we gingen kamperen namen wij en de kinderen allemaal boeken mee. We hadden zelfs een speciaal rekje in de tent.” Geen e-reader? “Nee, leesvoer moet je ruiken.” Zijn enthousiasme delen alle vrijwilligers.

 Ook belangstelling om vrijwilliger te worden? Kijk dan op: www.bibliotheeklekijssel.nl/ijsselstein.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Gemeente Lopik erkent onduidelijke communicatie over gekapte bomen bij Zeldenrust Nieuws 16 uur geleden
Gert Kruys per direct weg bij Montfoort SV'19 Sport 17 uur geleden
Afbeelding
Kabouters zijn meer dan welkom op basisschool De Trekvogel in IJsselstein Nieuws 18 uur geleden
Afbeelding
Gemeente vraagt inwoners mee te denken over herinrichting Benschop Nieuws 18 apr, 01:23
• De Nieuwegeinse band Dutchicana is één van de finalisten.
Vier bands strijden om titel Fulco's Battle of the Bands 2024 Nieuws 17 apr, 19:12
Afbeelding
Ook Cals College geraakt door cyberaanval leverancier van boeken Nieuws 17 apr, 13:37
Afbeelding
Donaties maken AED op scoutingclubgebouw in IJsselstein mogelijk Nieuws 17 apr, 11:17
Afbeelding
PvdA IJsselstein wil een solidariteitsfonds voor basisscholen Nieuws 17 apr, 10:13