Rijbewijzen vanwege lockdown langer geldig

  •   keer gelezen

Het Ministerie van infrastructuur en waterstaat heeft een nieuwe coulanceregeling getroffen waardoor rijbewijzen die tussen 1 december 2020 en 1 maart 2021 verlopen geldig blijven tot 1 maart.


Regio - Mensen met dat rijbewijs blijven verzekerd en krijgen geen boete als ze staande worden gehouden tot de periode dat de coulanceregeling geldt. Er geldt eenzelfde coulance voor alle beroepschauffeurs waarvan de code 95 in de betreffende periode verloopt. De regeling geldt ook voor Europeanen die in Nederland verblijven met een verlopen rijbewijs van een andere lidstaat.
De tijdelijke regeling geldt alleen voor het rijden binnen Nederland. Er is wel een Europese regeling in de maak die de Nederlandse regeling zal vervangen. Het verlopen rijbewijs geldt overigens niet als identiteitsbewijs, met uitzondering van situaties waarbij sprake is van zorgafname.
Er is ook sprake van een verlenging van de coulance bij de geldigheidsduur van onder andere theorie-examens rijvaardigheid en de deelexamens voor het verkrijgen van een verklaring voor vakbekwaamheid. Examens die verlopen tussen 1 oktober en 1 januari blijven geldig tot 1 oktober. Dat geldt ook voor de praktijkexamens voertuigbeheersing motor die zijn verlopen tussen 1 oktober en 1 januari.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten