Afbeelding
Foto: Provincie Utrecht

Montfoort onder financieel toezicht provincie

Algemeen 192 keer gelezen

Montfoort - De gemeente Montfoort staat per 1 januari onder verscherpt preventief toezicht van de Provincie. Dat komt doordat de gemeente de begroting voor 2021 niet structureel sluitend heeft gekregen. Belangrijke oorzaak is dat ook Montfoort steeds meer taken moet uitvoeren zonder voldoende financiële compensatie vanuit het Rijk.

Het toezicht moet voorkomen dat de financiële situatie verder verslechtert. Toch gaat de gemeente niet helemaal op slot. Er moet ruimte blijven om taken uit te kunnen voeren. Wel stelt Gedeputeerde Staten een toezichtregime vast, waarin staat welke uitgaven de gemeente nog wel zonder goedkeuring mag doen.
Ook moet Montfoort een herstelplan opstellen met maatregelen om de meerjarenbegroting vanaf 2022 structureel sluitend te krijgen en te houden.

Hoewel meer gemeenten kampen met financiële problemen is Montfoort, samen met Woudenberg, een van de slechts twee Utrechtse gemeenten waarbij de provincie meent te moeten ingrijpen. Op een totaal van 26 gemeenten.


Alle gemeenten moeten laten zien dat ze de jaarlijks terugkerende lasten kunnen betalen met hun vaste inkomsten. Van de 26 gemeenten in Utrecht zijn Montfoort en Woudenberg hier niet in geslaagd, constateert de provincie. Montfoort verwacht de komende vier jaar tekorten. Gedeputeerde Robert Strijk zegt zich echt zorgen te maken, al erkent ook hij dat de gemeentelijke uitgaven voor jeugdzorg en Wmo voor gemeenten fors zijn gestegen, zonder extra tegemoetkoming. “Het kan lijken alsof er niet zoveel aan de hand is, immers 24 van de 26 gemeenten zijn er in geslaagd een sluitende begroting vast te stellen. Maar we hebben gemerkt dat veel gemeenten erg veel moeite hebben hun begroting rond te krijgen.”

Veel gemeenten teren dan ook in op hun reserves. De provincies hebben over dit probleem gesproken met de minister en de Tweede Kamer. Het gaat daarbij niet alleen om de cijfers, maar ook om het verhaal daarachter. In februari 2021 onderzoeken de provincies gezamenlijk de mogelijke gevolgen van de financiële problemen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Lopikse burgemeester De Graaf gaat weer op pad om Koninklijke onderscheidingen uit te reiken Nieuws 18 apr, 13:01
Afbeelding
Lopikse raad behandelt subsidie politieke partijen (nog) niet Nieuws 18 apr, 11:33
Afbeelding
Gemeente Lopik erkent onduidelijke communicatie over gekapte bomen bij Zeldenrust Nieuws 18 apr, 11:30
Gert Kruys per direct weg bij Montfoort SV'19 Sport 18 apr, 10:29
Afbeelding
Kabouters zijn meer dan welkom op basisschool De Trekvogel in IJsselstein Nieuws 18 apr, 09:00
Afbeelding
Gemeente vraagt inwoners mee te denken over herinrichting Benschop Nieuws 18 apr, 01:23
• De Nieuwegeinse band Dutchicana is één van de finalisten.
Vier bands strijden om titel Fulco's Battle of the Bands 2024 Nieuws 17 apr, 19:12
Afbeelding
Ook Cals College geraakt door cyberaanval leverancier van boeken Nieuws 17 apr, 13:37