Foto:

Over 100 jaar

  •   keer gelezen

Hoe ziet de wereld er over 100 jaar uit? Honderd jaar lijkt niet lang, maar honderd jaar geleden, in 1920, werd de broodrooster uitgevonden. Er was nog geen Afsluitdijk, Almere lag onder water en er waren nog geen computers, laat staan mobiele telefoons.
Kunnen we over honderd jaar melk fabriceren zonder koe? Gebruiken we kleine, lichte, zelfrijdende voertuigen op het land of zelfs drones om onder andere bodemverdichting te voorkomen? Zijn er weelderige voedselbossen in plaats van eentonige landbouw? Bouwen we huizen van hout – dat C02 opslaat – in plaats van beton, wat best wel een ouderwetse manier van bouwen is? Zijn we eigenaar van onze eigen data in plaats van de multinationals en is hier regelgeving voor? Leven we in harmonie met de natuur en is de biodiversiteit hersteld?


Hopelijk is de wereld dan groener en schoner

Genoeg werk aan de winkel in ieder geval! Er zijn uitdagingen die opgelost moeten worden, maar volgens mij maakt ons huidige systeem dit onmogelijk. De groei van de economie zet het milieu onder druk. Een boom is dood meer waard dan levend. Online bestelde pakketjes kun je kosteloos retour sturen. Zolang dat zo is, blijven we bomen kappen en pakketjes bestellen. Een gekke wereld. Moeten we niet naar een heel ander systeem? Is invoering van bijvoorbeeld de C02-tax en natuurinclusief bouwen voldoende? Gaan de multinationals dan stimuleren om bijvoorbeeld langer met je apparatuur te doen en verminderen we op deze manier de consumptiemaatschappij?
Ik weet het niet, maar het houdt me bezig. Misschien zet deze column je aan het denken over je eigen (koop)gedrag? Stem met je geld op de wereld waarin je wilt leven, dan is hopelijk de wereld over 100 jaar groener, schoner, gezonder en gelukkiger dan ooit.

Shannon Hoeflaken
KlimaatneutraalIJsselstein.nl


Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten