<p>Rivier de Linschoten en de Montfoortse Vaart waren eeuwenlang onmisbare waterwegen. Gerrit van Oudenallen maakte een presentatie voor de Vereniging Oud Linschoten. </p>

Rivier de Linschoten en de Montfoortse Vaart waren eeuwenlang onmisbare waterwegen. Gerrit van Oudenallen maakte een presentatie voor de Vereniging Oud Linschoten.

(Foto: )

Schippers en schepen in de regio

  •   keer gelezen

LINSCHOTEN - Gerrit van Oudenallen heeft een grote interesse in schippers en in schepen. Niet verwonderlijk, want zijn groot- en overgrootvader waren binnenvaartschippers.


 Dankzij een doos bewaarde foto’s die vroeger thuis met regelmaat werd uitgespit kwamen ook de verhalen. Gerrit hing aan zijn vaders lippen. Achteraf heeft dit zondagsritueel bij hem een historische interesse aangewakkerd. Gerrit is werkzaam als Gilde-gids en vrijwilliger bij het Regionaal Historisch Centrum (RHC) Rijnstreek en Lopikerwaard. Ook ging hij op zoek naar verhalen over Woerdense schippers en schepen. Maar de schippersfamilies bleken vertakkingen te hebben naar omliggende dorpen. Zijn bevindingen vertrouwde Van Oudenallen toe aan het archief.

Rivier de Linschoten en de Montfoortse Vaart waren eeuwenlang onmisbare waterwegen. Tot na WO2 werd vracht door beurt- en bodescheepvaart aangevoerd. Na de bevrijding in 1945 verloor de scheepvaart in Linschoten terrein door de opkomst van de vrachtwagen. Nakomelingen uit schippersfamilies, het jaagpad langs De Vaart en de scheepsjagerssleuven in de muur van Dorpstraat 4 zijn nu nog de stille getuigen.

Bij Vereniging Oud-Linschoten (VOL) verzorgde Van Oudenallen een presentatie over schippers en schepen in de regio. Vanaf zaterdag 13 februari 10.30 uur te zien op www.oud-linschoten.nl.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten