<p>Andries Siderius is sinds 1 januari de nieuwe voorzitter van de Zonnebloem afdeling Montfoort/Linschoten. Foto: Paul van den Dungen</p>

Andries Siderius is sinds 1 januari de nieuwe voorzitter van de Zonnebloem afdeling Montfoort/Linschoten. Foto: Paul van den Dungen

(Foto: Paul van den Dungen)

De Zonnebloem bezorgd om haar gasten

  •   keer gelezen

Het bestuur en vrijwilligers van De Zonnebloem afdeling Montfoort/Linschoten zien dat de huidige coronamaatregelen extra aandacht vraagt voor hun gasten. Eenzaamheid ligt op de loer en dat wil men toch proberen te voorkomen.


Montfoort/Linschoten - De Zonnebloem telt 31 vrijwilligers die hun 100 gasten tussen de 61 en 99 jaar, zoveel mogelijk van dienst willen zijn. Het aanbod van De Zonnebloem is groot. Denk dan aan een bezoekje aan huis, een dagje uit of groepsvakanties. Ook krijgen de gasten, sinds corona, acht keer per jaar een verrassing in de vorm van een bloemetje, een bakje seizoen fruit, een kaartje, speculaaspop, oliebollen of een rolstoelwandeling.
Sinds 1 januari heeft de afdeling een nieuwe voorzitter in de persoon van Andries Siderius uit IJsselstein. “Ik werd door een kennis geattendeerd op een advertentie in Zenderstreeknieuws waarin De Zonnebloem een nieuwe voorzitter zocht voor de afdeling Montfoort/Linschoten. Na een aantal prettige gesprekken en bijeenkomsten met de overige bestuursleden heb ik besloten dit te gaan doen. Daarnaast was ik ook blij verrast met de omvang van de afdeling. Ik wil hierbij wel mijn complimenten uitspreken naar de oud voorzitter Sjaak Berends, die tijdens zijn bestuursperiode erg veel voor De Zonnebloem heeft gedaan.”
De afdeling is financieel gezond, al houdt men wel de vinger aan de pols. De jaarlijkse loterij en de giften van mensen zijn een belangrijke inkomstenbron. Siderius: “Wel maken wij ons veel zorgen over de mensen die alleen wonen. Ook al hebben zij kinderen en kleinkinderen, erg veel bezoek komt er vaak niet. Als wij daar niets aan doen, dan gaan die ernstig vereenzamen en een depressie bij ouderen is bijna net zo erg als het coronavirus. Wat gaat bijvoorbeeld de avondklok voor die alleenstaande ouderen betekenen?”
Ook secretaris Elianne van Hofwegen maakt zich zorgen. “Het is een toenemend probleem waar wij zeker aandacht voor vragen en hebben. Het is belangrijk om contact met onze gasten te houden en wat voor ze doen. Daarnaast zou ik persoonlijk blij zijn met wat meer jongere vrijwilligers. Ze zouden nog versteld staan hoeveel raakvlakken hun interesse met die van onze gasten kunnen hebben. En op den duur een paar jonge bestuursleden is dan ook een aanwinst.”
Andries Siderius komt oorspronkelijk uit het Twentse land, waar het ‘noaberschap’ (burenhulp) hem met de paplepel is ingegeven. Hij wil de komende tijd proberen om jongeren en ouderen wat meer bij elkaar te brengen en vice versa. Ook wil hij aan de gemeente vragen of er nog wensen zijn die zij als Zonnebloem kunnen vervullen. “Natuurlijk hebben wij geen zicht op alle alleenstaande ouderen in Montfoort en Linschoten, maar als er mensen zijn die ons daar op zouden willen attenderen, dan kunnen zij dat doen via het contactformulier op de website van www.zonnebloem.nl/montfoort . Iedereen kan daar niet alleen berichten en vragen kwijt, maar zich ook als vrijwilliger aanmelden.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten